Politiek

Bonusquote – Sigrid Kaag (D66) wil een Europees leger, meer macht voor de EU én premier worden

05-09-2020 17:26

D66-leider Sigrid Kaag.

Sigrid Kaag heeft zaterdag het D66-leiderschap aanvaard. Daar hoort een toespraak bij (hier te zien vanaf minuut 14.30, D66 wist het geluid niet synchroon te krijgen). Samenvattend: er moet een Europees leger komen, meer macht voor de EU en ze wil minister-president worden.

“Het is tijd voor echte Europese democratie. Tijd voor echte Europese defensie.  Betekent dat een opoffering van nationale soevereiniteit? Ja, daar moeten we eerlijk over zijn.  Maar het betekent ook het aannemen van een grotere soevereiniteit – een Europese soevereiniteit – die de weg plaveit naar welvaart én welzijn voor iedereen. Wij zijn Nederlanders. En dus zijn wij ook Europeaan. Bij onze nationale driekleur horen de gele sterren net zo goed als de oranje wimpel.”

Over het premierschap zegt ze:

“Laat ik hier dan nog maar eens zeggen dat ik kandidaat ben voor het Torentje, maar dat die ambitie niet voortkomt uit mijn vrouw-zijn.  Die ambitie stoelt op mijn overtuigingen en opvattingen over het Nederland dat ik in de toekomst voor me zie. Als mens.”

Aardige anekdote opgetekend door De Telegraaf, toen vrijdag bekend werd dat Kaag verkozen was poseerde ze gelijk bij het Torentje. Minister-president Mark Rutte zag het en sprak Kaag er op aan:

“Wat gek. Ik maak altijd foto’s van mijn eigen kantoor.”

De peilingen wijzen er overigens voorlopig niet op dat het premierschap binnen het handbereik van Kaag zou zijn.

Lees ook – Sigrid Kaag boekt Noord-Koreaanse monsteroverwinning: 95,7 procent van D66’ers wil haar als politiek leider

Lees ook – Tweede Kamer nog niet klaar met Sigrid Kaag (D66) en belastinggeld voor Palestijnse terreurverdachten

Lees ook – Anonieme topambtenaar (van haar eigen ministerie) en minister slopen Sigrid Kaag in De Telegraaf

TPO.NL/OK