Het jaar 2020 staat in het teken van een wereldwijde gezondheidscrisis, de COVID-19 pandemie, maar ook van de 75e verjaardag van de Verenigde Naties. Met de ondertekening van het Handvest in 1945 werd de kiem gelegd voor het inclusieve multilateralisme, dat de wereld juist nu hard nodig heeft om de pandemie te bestrijden en de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de VN voor 2030 te behalen. In de in juli uitgegeven verklaring ter Herdenking van het Vijfenzeventigste Jubileum van de Verenigde Naties, erkennen regeringen dat alleen door solidair samen te werken deze pandemie en de gevolgen daarvan effectief kunnen worden aangepakt.
Taiwan is er klaar voor, bereid en in staat om bij te dragen aan deze inspanningen.
Met minder dan 500 bevestigde infecties en zeven doden heeft Taiwan COVID-19 met succes ingedamd. Dit komt vooral door het snelle handelen van Taiwan met de oprichting van een Central Epidemic Command Center, de invoering van strenge grenscontroles, quarantaineprocedures en een transparante informatie-uitwisseling. Ook is snel actie ondernomen om te zorgen voor voldoende medische apparatuur en hulpmiddelen voor de eigen bevolking, waarna medische apparatuur en middelen konden worden geleverd aan landen die deze het meest nodig hadden. Eind juni had Taiwan 51 miljoen chirurgische maskers, 1,16 miljoen N95-maskers, 600.000 isolatiejassen, 35.000 voorhoofdthermometers en ander medisch materiaal geschonken aan 80 landen, waaronder de Verenigde Staten, diplomatieke bondgenoten en Europese landen. Taiwan heeft ook de krachten gebundeld met gelijkgestemde democratieën voor onderzoek naar de ontwikkeling van snelle testkits en vaccins.
De pandemie heeft de internationale gemeenschap sterk bewust gemaakt van de onrechtvaardige en discriminerende uitsluiting van Taiwan van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en het VN-systeem. Toch blijft China druk uitoefenen op de VN om Taiwan uit de VN te weren.
Taiwan kan andere landen helpen om te herstellen van de ontwrichting die de pandemie veroorzaakt. Onze economie is veerkrachtig gebleken: de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB) voorspelt dat de economische prestatie van Taiwan in 2020 de beste zal zijn van de vier Aziatische tijgers en de enige met een positieve groei. Daarnaast hebben veel van de SDG-indicatoren – waaronder gendergelijkheid, economische groei, schoon water en sanitaire voorzieningen, verminderde ongelijkheid, goede gezondheid en welzijn – niveaus bereikt die vergelijkbaar zijn met die van de OESO-landen. De inspanningen om de SDG’s te implementeren, in combinatie met de bewezen effectieve aanpak van de pandemie, hebben Taiwan in een positie gebracht om te kunnen helpen bij de aanpak van de uitdagingen waar de wereldgemeenschap voor staat.
Taiwan helpt al partnerlanden in Afrika, Azië, het Caribisch gebied, Latijns-Amerika en de Stille Oceaan met hun ontwikkelingsdoelen in sectoren als schone energie, afvalbeheer en rampenpreventie. Taiwan bezit de capaciteit om te helpen en kan veel meer doen als het maar de kans krijgt om deel te nemen aan VN-activiteiten, bijeenkomsten en mechanismen.
Helaas wordt Taiwan elke toegang geweigerd tot VN-gebouwen en krijgen zelfs Taiwanese journalisten geen accreditatie om VN-vergaderingen te verslaan. Dit discriminerende beleid is in strijd met het beginsel van universaliteit en gelijkheid waarop de VN is gegrondvest.
Idealen zoals eerbiediging van de mensenrechten en fundamentele vrijheden voor iedereen, zoals uiteengezet in het Handvest van de VN, mogen geen loze woorden blijven. Als de VN het vizier richt op de volgende 75 jaar, is het nooit te laat voor de VN om de zinvolle deelname van Taiwan te verwelkomen.