Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Chris Aalberts

14-09-2020 09:31

Bol.com Algemeen

 

Beste Chris,

‘Journalist’ is een vrij beroep.

Het is echter wel handig als niet-journalisten die zich toch met dat ambacht bezighouden de regels van het spel kennen.

Dus ik verbaasde me gisteren nogal over een tweet van jou.

Het figuur achter een anoniem Twitter-account (VizieropLinks) leverde het bewijs dat Officier van Justitie Jacobien Vreekamp op zijn minst de schijn van onpartijdigheid kwijt was toen ze de kopschoprapper Akwasi niet vervolgde wegens opruiing tijdens een demonstratie op de Dam.

Er was een plaatje met de handtekening van de Officier onder het ranzige dealtje met Akwasi, dat dezelfde officier geestelijk  uitgedaagde Sylvana Simons-bedreigers niet gunde.

Er was een plaatje waaruit bleek dat Vreekamp tot voor kort met KOZP-gezicht én mede-organisator van de demonstratie op de Dam Mitchell Esajas in het bestuur van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam zat.

Een meldpunt dat zegt dat Zwarte Piet een racistisch figuur ís en dat rapporten schrijft over discriminatie tegen pigmentverwenden waarbij de cijfers van de activisten van Kick Out Zwarte Piet als basis dienen.

Kortom: goed werk van dat anoniempje achter dat account.

En terecht overgenomen door journalisten die het zelf niet konden vinden, zoals die van de NOS.

Dat is het vak.

Als je iets overneemt, geef je de bron de credits.

Maar dat zag jij toch anders.

Jij vond het een schandaal dat de NOS een obscuur Twitter-account als bron gebruikte. En je riep de NOS ter verantwoording.

“Hallo NOS. Waarom gebruiken jullie dit account als bron, dat slechts als doel heeft mensen te intimideren? Nu die Officier van Justitie, eerder vele anderen waaronder ikzelf. Leg eens uit.”

Lees ik dat nou goed?

Gezondheid

 

Moeten tegenwoordig bronnen ook al aan jouw morele standaard voldoen?

Gaat het niet meer om het nieuws, maar gaat het om de afzender?

En moeten media die afzenders gebruiken die jou niet aanstaan dat ‘uitleggen’?

Als je dat echt vindt, heb je geen reet begrepen van het vak.

En verder ben ik het natuurlijk helemaal met je eens dat afzenders van intimiderende tweets aan de hoogste boom moeten.

Allemaal :-)

Groet,

JanD

PS. Wij hebben elkaar maar één keer ontmoet. Toen rende je weg op het moment dat ik je de hand wilde komen schudden. Dus daarom kan ik je nu pas het cadeautje geven dat ik toen voor je gekocht had.

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (voor mevrouw Dijkgraaf). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)