Narcostaat Nederland binnenkort het nieuwe Mexico

19-09-2020 15:44

De Nederlandse politie zegt zich ernstig zorgen te maken over de signalering van Mexicaanse kartels in het wild. Aanleiding hiervoor zijn de aanhoudingen van twee Sinaloa-leden in Wateringen en het record aantal opgerolde crystal meth labs. Deze methamfetamine zijn naast verslavender en destructiever ook veel meer waard op straat dan speed. De drugs waar Nederland in de jaren 90 van de vorige eeuw zo groot mee is geworden.

De reden dat de drugskartels naar Nederland komen heeft vooral te maken met een kennisachterstand. De Mexicanen hebben namelijk een manier gevonden waarbij alle grondstoffen worden omgezet in verkoopbare drugs van goede kwaliteit. De vrees bij de politie is nu dat naast deze kennis ook Latijns-Amerikaanse intimidatietechnieken zullen overwaaien naar Nederland. Mexico kampt al meer dan een decennia met verwoestende karteloorlogen die alle lagen van de samenleving raken. In 2019 zorgde dit alleen al voor zo’n 35.000 moorden.

“Er wordt vaak geroepen dat Nederland een narcostaat is, maar pas al je in Mexico bent weet je wat dat begrip inhoudt. Als we in een hotel slapen zijn we de enige gasten en staat er zware beveiliging voor de deur. Een delegatie voor mij werd op het vliegveld welkom geheten door kartelleden. Die wilden even laten merken dat ze al lang wisten wie op bezoek kwam”, aldus Portefeuillehouder Drugsbestrijding bij de politie Max Daniel in het Algemeen Dagblad.