Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Eva Jinek

20-09-2020 12:27

Bol.com Algemeen

 

Lieve Eva,

Het is zover.

Je staat op het kruispunt.

Kiezen voor de kijkcijfers of niet?

Kiezen voor de adverteerders of niet?

Kiezen voor langdurig je zakken vullen of niet?

Je met veel bombarie bij RTL binnengehaalde journalistieke talkshow verliest de strijd tegenwoordig standaard van Op1. Op zich knap van je, want je directe tegenstander op de late avond begon nota bene als een noodgreep. En tussen de wisselende presentatoren daar zit nog altijd een aantal zwakke schakels. Als ze die er ook nog uitschimmelpennicken (hoi, Giovanca!), wordt het gat alleen nog maar groter.

Da’s niet goed voor RTL.

Want RTL is gewoon een bedrijf, dat geld wil verdienen met commercials.

En da’s niet goed voor jouw ego.

Want toen je startte zei je: “Competitie tussen shows is altijd goed. Als ik maar win.”

Nou, dat gebeurt niet, dus.

Of, om het in goed Tsjechisch te zeggen: das war einmal.

Tenzij…

Mooi en gezondMooi en gezond

Tenzij je die reddingsboei pakt.

Want sinds je na drie maanden zomervakantie middenin ‘de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog’ terug bent, zijn er twee (2!) uitzendingen van Jinek geweest waarin je niet alleen Op1 versloeg, maar ook nog meer dan een miljoen kijkers had.

Zo’n cijfer waar de Unilevers van deze wereld, en dus je bazen bij RTL, harde plassers van krijgen.

De eerste keer was op 28 augustus.

Hoe dat kwam? Dat weet jij, dat weet ik. Je was, zoals mijn goede vriend Gordon dat noemt, aan het ‘meeliften’. (Duizend binnenpretjes in Eesterga trouwens dat Martien het nieuws over zijn biografie uitgerekend bij een programma naar buiten bracht waar ik op de zwarte lijst sta)

De tweede keer was afgelopen vrijdag.

Hoe dat kwam? Doordat de uitslag van een ander RTL-programma, The Voice Senior, tijdens jouw volledig gestripte talkshow bekend werd gemaakt.

Ofwel: Jinek scoort alleen nog top met trucjes.

Gezondheid

Echte publiekslievelingen en kijkcijferknallers in het entertainment-segment, waarmee jij persoonlijk hélemaal niks hebt. Of uitslagen van spelletjes.

RTL gaat jou en je goeroe Ewart van der Horst heus niet vertellen dat het liefst elke dag dit soort items heeft. Dat zou tegen jullie zere benen zijn.

Bovendien weten jullie het zelf ook wel.

Wil je je blijven profileren als de nieuwe Sonja Barend? Als de vrouw die vanuit Hilversum samen met usual suspects als Pelosi-schoonzon Vos en je D66-vriendje Robbie Jetten Donald Trump ten gronde richt (LOL)?

Dan gaan de kijkcijfers en dus de inkomsten omlaag.

Wil je winnen (“Als ik maar win”), dan moet de trucendoos open.

Geen bier meer op tafel, maar champagne. Wijnen, wijnen, wijnen!

Ja, dan ben je af en toe het konijn dat in de koplampen kijkt. Maar de redactie gaat je ook dan uiteindelijk vast goed ‘preppen’, met repetities en die vragenkaartjes. Dus het kan.

Slecht voor je ego, goed voor de diverse portemonnees.

Ik ben heel benieuwd wat het wordt.

Dikke kus!

JanD

PS. Gevonden! Een cadeautje waarmee je aan de nieuwe realiteit kunt wennen.

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (voor mevrouw Dijkgraaf). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)