Buitenland

Bareigenaar na drie maanden toch aangeklaagd voor doodslag, pleegt zelfmoord

21-09-2020 12:56

Jake Gardner, screenshot YouTube

Bareigenaar Jake Gardner die tijdens de George Floyd protesten in Omaha de zwarte demonstrant James Scurlock doodschoot bij het verdedigen van zijn Bar heeft zelfmoord gepleegd nu hij ruim drie maanden later toch is aangeklaagd voor onder andere doodslag.

Tweevoudig Irakveteraan Gardner en zijn 69-jarige vader werden tijdens de rellen op dertig mei van dit jaar belaagd door Black Lives Matter activisten. Hierbij sneuvelden ruiten van de bar en werd Gardner tegen de grond geslagen door een van de demonstranten. Tijdens het handgemeen dat er op volgde riep Jake dat de demonstrant van hem af moest gaan en vuurde hij twee schoten in de lucht. Direct daarna sprong demonstrant James Scurlock, die al meerdere vernielingen had gepleegd, op Jakes rug en hield hem in een wurggreep. Het derde schot dat Gardner vuurde raakte James Scurlock in zijn sleutelbeen, waarna hij later in het ziekenhuis overleed aan zijn verwondingen.

De politie en de officier van justitie oordeelden aan de hand van bewakingsbeelden in eerste instantie dat er sprake was van zelfverdediging en klaagde Gardner niet aan. Maar nadat de betreffende officier van justitie een storm van kritiek over zich heen kreeg verzocht hij toch een grand jury naar de zaak te kijken. Deze oordeelde uiteindelijk dat er toch reden was om Gardner te vervolgen waarbij hij maximaal 95 jaar gevangenisstraf opgelegd kon krijgen. De GoFundMe-pagina die hierna in het leven werd geroepen om te helpen met het betalen van de advocaatkosten werd kort daarna verwijderd door het platform.

Op 20 september, de laatste dag waarop Gardner zich vrijwillig kon aangeven bij de politie, pleegde hij zelfmoord. In eerste instantie werd niets gezegd over de doodsoorzaak, behalve dat het zelfmoord was. Later werd bekend dat Garner zichzelf heeft doodgeschoten en dat hij geen briefje heeft achtergelaten.

In een video uit januari 2017 is Jake Garder te zien als tolerante en empathische Trump-supporter die veel begrip toont voor de women’s march van 2017.