Eindelijk! Een Europese Actiedag tegen Islamofobie

21-09-2020 11:54

21 september is niet alleen de Internationale Dag van de Vrede, maar sinds een aantal jaar ook de Europese Actiedag tegen Islamofobie. Een mooi moment voor de media en universiteiten zoals het Radboud en de UVA om deze onderbelichte vorm van discriminatie nu eens goed op de kaart te zetten. Net als voorgaande jaren gaat de actiedag wederom gepaard met een manifest. Deze is bedacht door het Collectief Tegen Islamofobie en Discriminatie en wordt ondersteund door diverse andere anti-discriminatieclubs.

Neem nu een GRATIS TPO+-abonnement!

In het document wordt op vrij uitgebreide wijze aangegeven waar de pijn nu precies zit. Zo vraagt het manifest om niet langer van moslims te verlangen dat ze zich aanpassen aan de ‘onheldere’ Nederlandse normen en waarden. Het pamflet stelt dat zulke eisen bevolkingsgroepen alleen maar segregeert. Ook moet islamofobie een officiële discriminatiegrond worden met dezelfde juridische erkenning als antisemitisme. Verder willen de actievoerders graag meer subsidie voor antiracisme projecten, alsook voor deskundigen zoals zijzelf die strijden tegen islamofobie.

Tot slot vraagt het manifest om te stoppen met het linken van islam aan terrorisme. Tegelijkertijd moet er wel meer aandacht komen voor de negatieve effecten die antiterrorisme maatregelen hebben op de islamitische gemeenschap. Wat die twee überhaupt met elkaar te maken zouden kunnen hebben zegt het document helaas niet.

Lees ook: Stichting Meld Islamofobie: meer islamofobie door boerkaverbod

Lees ook: Roderick Veelo – ‘Islamofobie’ als industrie in Nederland: zo wordt islamkritiek bestempeld als racisme

Lees ook: Video – ‘Nederlandse Moslimbroeders houden term islamofobie in de media’