Binnenland

Politie voorkomt jeugdbendeoorlog en arresteert 37 jongeren

21-09-2020 14:57

De schitterende historische en monumentale architectuur van Zaandam.

De politie heeft vrijdagavond maar liefst 37 jongeren aangehouden in het pittoreske Zaandijk. Aanleiding hiervoor waren opgevangen signalen dat er een gewapend gevecht zou plaatsvinden tussen twee rivaliserende jeugdbendes. Een fenomeen waar de regio de laatste tijd wel vaker mee te maken heeft.

In eerste instantie werden er 22 jongeren aangehouden bij station de Zaanse Schans met slag- en steekwapens op zak. Later op de avond kwamen daar nog eens 15 tieners bij die zich ophielden bij een nabijgelegen supermarkt. De leeftijd van de opgepakte jongens en meisjes ligt tussen de 14 en 17 jaar.

Voor burgemeester Jan Hamming van de gemeente Zaanstad is de maat inmiddels echt vol. Hij belooft dan ook strenge maatregelen. “We gaan actief met ouders in gesprek omdat we het contact met ouders en jongeren tot stand willen brengen en onderhouden. We willen jongeren helpen om hun kansen te benutten en bieden zorg aan, want dat is vaak ook nodig. Daarnaast spreken we de ouders en jongeren natuurlijk stevig aan en hebben onder andere een last onder dwangsom en een groepsverbod in het vooruitzicht gesteld.”, zo laat hij het Noordhollands Dagblad weten. Dus dat komt helemaal goed.