Politiek

Recordaantal coronabesmettingen sinds juni: 2223 gevallen – PvdA wil dat kabinet weer in crisismodus gaat

21-09-2020 16:39

Een coronavirustest. (Pixabay)

Bij het RIVM zijn tot maandagochtend 10.00 uur 2223 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat is het hoogste aantal sinds begin juni, toen het aantal tests sterk werd opgevoerd. Zondag werden er 1848 positieve tests gemeld. Verder zijn 27 nieuwe ziekenhuisopnames en twee sterfgevallen bekendgemaakt. Amsterdam voert de lijst aan en wordt gevolgd door Rotterdam (218), waar het aantal infecties twee keer zo hoog is als een dag eerder, en Den Haag (126). Omgerekend naar het aantal inwoners waren de afgelopen drie dagen de meeste besmettingen in Weesp (15,2 per 10.000 inwoners) Haaksbergen (11,5) en Diemen (10,1).

Lees ook – Nu ook voor alle doven & slechthorenden: het RIVM heeft keihard G E L O G E N over mondkapjes

De Tweede Kamer debatteert dinsdagavond weer over de strijd tegen het coronavirus. Wat PvdA-leider Lodewijk Asscher betreft moet er weer opgeschaald: in het AD eist de sociaal-democraat dat het kabinet weer in crisismodus gaat. Asscher:

“Het kabinet loopt momenteel achter de feiten aan. Ze hebben essentiële zaken niet op orde. Dat kunnen we ons niet permitteren. Het gaat om duizenden mensenlevens en honderdduizenden banen.”

Concreet wil Asscher dat er weer tweewekelijks een advies van een ‘Outbreak Management Team-plus’ uitkomt, bestaande uit virologen en deskundigen vanuit andere disciplines. Ook moet het kabinet weer op regelmatige basis verantwoording afleggen voor het gevoerde beleid, via vaste brieven of persconferenties.

Video – Mark Rutte over juichende voetbalsupporters: Gewoon je bek houden als je daar zit

De Algemene Rekenkamer publiceert woensdag aan het eind van de middag ‘Testen op corona. Wat er in het voorjaar gebeurde’. Het onderzoek richt zich op de opschaling en belemmeringen van de testcapaciteit en brengt de taken en verantwoordelijkheden van de belangrijkste betrokken partijen in kaart. Conclusies zullen ongetwijfeld leiden tot een nieuw debat.

Lees ook – Ouderenbond ANBO vindt speciale ouderenuurtjes discriminatie

Paul Hekkens – Corona zorgt voor een Europese staatsgreep

TPO.NL/OK