Ondernemen & zzp

Alles wat je wilde weten over refurbished telefoons en refurbished webshops

22-09-2020 12:16

Hoe komen refurbished winkels aan hun telefoons?

Wanneer je voordelig een nieuwe telefoon (of tablet) wilt kopen kan een refurbished winkel een goede optie zijn. Dan krijg je een goed functionerende telefoon in handen voor een lagere prijs dan nieuw en waar gewoon weer 1 of 2 jaar garantie op zit. Het enige nadeel is dat er in meer of mindere mate gebruikssporen op het toestel zitten. Maar hoe komen refurbished webshops eigenlijk aan de telefoons die ze verkopen?

Verkocht door gebruikers zoals jij

De meeste refurbished webshops verkopen niet alleen gebruikte en opgeknapte telefoons, maar kopen die ook in van gebruikers zoals jij. Veel mensen vinden het prettig om regelmatig een nieuwe en dus snellere telefoon te kopen. Het oude toestel aan een refurbished winkel verkopen is makkelijk en snel. Je hoeft niet zelf te onderhandelen op Marktplaats maar weet meteen welke prijs je voor je telefoon kunt krijgen. Vervolgens is het alleen nog een kwestie van opsturen en geld ontvangen.

Opgekocht van bedrijven

Wanneer personeel van een bedrijf veel telefonisch bereikbaar moet zijn dan is het gebruikelijk dat de werknemers in kwestie een telefoon van de zaak krijgen. Die worden in het groot ingekocht en ook vrij regelmatig vervangen. Op die manier kan een refurbished winkel eenvoudig grote partijen telefoons oppikken die van relatief recente makelij zijn. Vaak gaat het dan ook nog eens om een groot aantal telefoons hetzelfde merk en model. Dat betekent dat de webshops ook meteen een gezonde voorraad kunnen tonen en een bepaalde telefoon niet snel alweer uitverkocht is. De telefoons die op deze manier worden opgekocht zijn niet alleen uit Europa maar ook vooral uit Amerika en Azië afkomstig.

Overgenomen van andere refurbishers

Zelfs wanneer een refurbished webshop niet zelf de optie aanbiedt om telefoons van gebruikers over te nemen kan jouw tweedehands telefoon wel gewoon in die webshop terechtkomen. Dat komt doordat refurbished webwinkels hun telefoons ook graag van andere opkopers en refurbishers overnemen. Die telefoons zijn dan vaak al opgeknapt en wanneer nodig van een nieuwe batterij voorzien. Zo is het eenvoudig om ze meteen weer ter verkoop aan te bieden. De webshop Refurbished.nl biedt zelfs de opgeknapte toestellen van ongeveer 15 verschillende refurbishers aan in zijn eigen webshop.

Afkomstig van restpartijen

De ontwikkelingen van mobiele apparaten zoals telefoons en tablets gaat natuurlijk razendsnel. Dat betekent dat fabrikanten, telecomproviders en webwinkels ook nog wel eens met partijen telefoons blijven zitten omdat het model inmiddels alweer is vervangen door een nieuwer toestel. De oudere toestellen worden natuurlijk niet vernietigd, maar meestal als restpartij goedkoper van de hand gedaan (bijvoorbeeld aan refurbished webshops). Dit kunnen heel aantrekkelijke toestellen zijn om te kopen, aangezien ze nog nooit gebruikt zijn geweest.

Onderdelen van meerdere telefoons

De refurbished telefoon die jij koopt is door de webshop (of het bedrijf waarvan het apparaat is overgenomen) uitgebreid gecheckt, schoongemaakt en waar nodig gerepareerd. Daar volledig nieuwe onderdelen voor gebruiken maakt de telefoon vaak een stuk duurder. Die reparaties worden als dat mogelijk is dus gedaan met onderdelen van andere opgekochte telefoons.

Bijvoorbeeld: een telefoon waarbij het scherm is verbrijzeld kan te duur zijn om te repareren, maar als de accu of een bepaalde aansluiting nog prima is kunnen die onderdelen gebruikt worden om andere telefoons juist weer in optima forma te krijgen.