De aanval van FvD op onze onderwijsinstellingen

22-09-2020 19:08

Thierry Baudet (FvD).

Grote #OPHEF toen een docent filosofie op het hbo tijdens een college ethiek de vraag stelde “als ik wel Hitler mag vermoorden, waarom zou ik dan ook niet de handlanger van Hitler mogen vermoorden? Of Trump op dit moment? Of Baudet?” Waarbij Forum voor Democratie deze uitspraak classificeerde als een ‘zieke moordfantasie’. Deze ophef is tegelijkertijd ironisch en schadelijk voor het functioneren van het onderwijs.

Lees meer over Thierry Baudet

De ironie zit in het feit dat FvD voortdurend huilie huilie loopt te doen over #cancelculture en nu zelf een bijdrage levert aan het cancelen van een docent. De ironie zit ook in het feit dat de vraag die opgeworpen wordt uiteindelijk het tegenovergestelde pleit van wat de FvD kennelijk denkt dat hier gesuggereerd wordt, namelijk: de docent in kwestie pleit tegen het vermoorden van Hitler en daarmee dus ook tegen het vermoorden van een Trump of een Baudet. Dit komt nog sterker naar voren nu de NOS de hand heeft gelegd op de volledige passage:

“Op het moment dat je een keer zegt: ‘Voor één keer mag het wel’, dan kom je in gevarengebied terecht. Want als ik wel Hitler mag vermoorden, waarom zou ik dan ook niet de handlanger van Hitler mogen vermoorden? Of Trump op dit moment? Of Baudet?”

De verdediging van FvD-sympathisanten is vervolgens om te stellen dat het werkelijk waar enorm stuitend is wanneer Hitler in dezelfde lijn als Trump en Baudet wordt gesteld. Trump wordt overigens sterk bewonderd door Baudet. Juist het feit dat je Hitler, Trump en Baudet op een lijn zou kunnen zetten (waarmee dus niet beweert wordt dat ze ook op een lijn staan, maar het gaat hier om de mogelijkheid), maakt dat je het soort vragen moet durven stellen zoals deze filosofiedocent heeft gedaan.

Daarmee komen we op het tweede punt: de schade voor het onderwijs. Het onderwijs en zeker het filosofisch onderwijs dient een plek te zijn waar je zonder schroom de lastige vragen moet kunnen stellen. Het feit dat de docent constateert dat het college wordt opgenomen en dat ze dus moet oppassen met wat ze zegt is een zeer schadelijke ontwikkeling. Een docent hoort vrij te zijn in welke casussen ze voorlegt voor de studenten. Prikkelende casussen werken over het algemeen beter dan casussen die niet spreken tot de verbeelding. Filosofie hoort de studenten op te leiden om zelf na te denken en daarbij behoren de studenten zelf de conclusie te kunnen trekken dat een Baudet of een Trump niet gelijk is aan Hitler. Als de studenten hier niet toe in staat zijn, horen ze niet thuis in het onderwijs. Een onderwijsomgeving behoort nadrukkelijk geen zogeheten ‘safe space’ te zijn.

De ironie is hier dat de flanken van rechts en links hier elkaar de hand kunnen schudden, want ‘safe space’ is een term die voortkomt uit het extreemlinkse discours waar de studenten gepamperd dienen te worden en beschermd tegen de schadelijke niet-inclusieve opvattingen van andersdenkenden. Beschermd tegen de soort opvattingen die FvD’ers zouden kunnen hebben.

De filosoof Donald Loose stelt:

“De universiteit is de oefenschool om je te bekwamen in zowel deskundig als verantwoordelijk oordeelkundig vermogen met het oog op de vervolmaking van jezelf en de maatschappij. Aan dat ideaal moest voortdurend nieuwe gestalte worden gegeven in nieuwe omstandigheden. Telkens als dat ideaal wordt belaagd komt de Europese cultuur van de menselijke waardigheid in het gedrang. Altijd is de universiteit als vrijplaats van die culturele opgave het eerste doelwit van die aanval.”

Het is deze vrijplaats die door dergelijke ophef in gedrang komt en het is deze vrijplaats die een kern vormt van wat de universiteit is. Een hoop mensen zullen hun schouders ophalen bij deze soort ophef, maar dat is een verkeerde houding. Wanneer iets of iemand de vrijheid van het denken aanvalt, wordt de universiteit (of in dit geval het hbo) in haar kern aangevallen. Een dergelijke ophef is dus geen moment om even de schouders op te halen, maar voor je docent te staan en de vrijheid binnen het onderwijs te verdedigen.

Lees ook: Haagse Hogeschool: Video uitspraak docent over doden Thierry Baudet uit verband gerukt

Lees ook: Dit statement van Thierry Baudet (FvD) geldt niet voor filosofiedocentes van Haagse Hogeschool

Lees ook: Thierry Baudet over vermeende Amerikaanse steun: ‘Eerst waren het toch de Russen?’