Politiek

Haagse Hogeschool: Video uitspraak docent over doden Thierry Baudet uit verband gerukt

22-09-2020 13:37

Screenshot van de docente.

De uitspraak van een Filosofie-docente van de Haagse Hogeschool over het doden van Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet is uit z’n verband gerukt. Dat meldt de Hogeschool in een verklaring. De NOS heeft bewijs: er ontbreekt een essentiële zin in het korte filmpje dat maandag viraal ging.

De Haagse Hogeschool in een verklaring:

“Het getoonde fragment is afkomstig van een filosofie college ethiek. In dit college worden ethische vraagstukken behandeld, dit is onderdeel van het curriculum. In de context van het gehele betoog van de docent is volstrekt duidelijk hoe de vragen, die in het bewuste fragment te zien zijn, zijn bedoeld. Vanuit ethisch perspectief heeft de docente een voorbeeld gegeven van onjuist redeneren. Er is op geen enkele manier sprake van aanzet tot haat of erger. Wij betreuren het dat deze citaten uit hun verband zijn getoond en daarmee een verkeerde indruk kunnen wekken.”

In de rest van het gisteren opgenomen hoorcollege, dat door de NOS is bekeken, leidt de docent haar opmerking over Baudet in met een beschrijving van het filosofische spanningsveld tussen vaststaande gedragsregels (zoals: je mag niet moorden) en de gevoelde noodzaak om in elke situatie naar de context te kijken, en soms af te wijken van zulke gedragsregels.

Over het voorbeeld van moorden zegt ze: “Op het moment dat je een keer zegt: ‘voor een keer mag het wel’, dan kom je in gevarengebied terecht.” Die inleiding was in het filmpje niet te zien, daarna volgde de gewraakte uitspraak “Want als ik wel Hitler mag vermoorden, waarom zou ik dan ook niet de handlanger van Hitler mogen vermoorden? Of Trump op dit moment? Of Baudet?”

TPO.NL/OK