Binnenland

Homoseksuele asielzoekers nog steeds vogelvrij in het AZC

23-09-2020 13:53

Homoseksueel geboren worden in een land waar dat verboden is. Huis en haard achterlaten om niet langer te hoeven liegen over wie je bent. In Nederland aankomen en dan net zo hard onderdrukt worden in het AZC. Dat is kort gezegd de situatie waar veel LHBT-asielzoekers momenteel in verkeren aldus LGTB Asylum Support (LAS). De belangenclub heeft er vandaag een brandbrief over gestuurd naar staatssecretaris Ankie Broekers-Knol en die is niet mals.  Zo laat LAS weten in korte tijd een kleine 100 meldingen te hebben ontvangen van andersgeaarde asielzoekers. Deze zeggen zich ronduit onveilig te voelen binnen de muren van hun AZC.

ALS vindt het vooral kwalijk dat het COA maar amper lijkt te reageren op deze signalen van geweld en intimidatie. Als voorbeeld wordt de casus aangehaald van een transgender. Deze asielzoeker werd in korte tijd driemaal aangevallen, maar meldingen hierover werden door Bureau Veiligheid genegeerd.

“Ruim vijf jaar proberen we u en uw voorgangers te overtuigen in de noodzaak van meer en betere bescherming van LHBTI-asielzoekers zonder opvolging. Uw beleid is enkel vanuit uw partij ingegeven, die – keer op keer – enkel oog heeft voor daders, niet voor slachtoffers. Dit is de bittere conclusie die we hieruit kunnen trekken waarvan LHBTI-asielzoekers – keer op keer – direct slachtoffer zijn”, aldus de brandbrief.

Ook de wijze waarop het COA vluchtelingen met psychische problemen behandelt verdient volgens ALS geen schoonheidsprijs. Zo belandde een Marokkaanse homoseksuele man in de isoleercel nadat hij naakt doch geweldloos aandacht vroeg voor zijn situatie. Vervolgens werd de asielzoeker zijn medicatie onthouden, maar moest hij wel een geheimhoudingsverklaring tekenen over de opgelegde straf. ALS vraagt de overheid dan ook om zo snel mogelijk met speciale LHBT-units te komen op het AZC.