Binnenland

Narcostaat Nederland: vijftig procent meer drugslabs ontdekt in eerste helft 2020

23-09-2020 12:09

Foto: Renegade98 @ https://flickr.com/photos/63428572@N00/25620065642

De politie heeft in de eerste helft van 2020 ongeveer vijftig procent meer drugslabs ontdekt in vergelijking met voorgaande jaren. De forse stijging is mede te danken aan het rechercheonderzoek 26Lemont. Hierbij kon de politie maandenlang live meekijken met criminelen die gebruikmaakten van chatdienst Encrochat.

In de eerste helft van 2020 zijn 65 productielocaties van synthetische drugs ontdekt. Dat is fors meer dan in voorgaande jaren. Toen schommelde het aantal ontdekte drugslabs in het eerste half jaar doorgaans iets boven de 40. De stijging was het sterkst in de provincies Drenthe, Noord-Holland, Overijssel en Zeeland. Van de 65 aangetroffen drugslabs betrof het in 16 gevallen een lab waar crystal meth werd geproduceerd. Naast de productielocaties zijn er ook meer opslaglocaties van drugs ontdekt in vergelijking met voorgaande jaren. De stijging van het aantal ontdekte opslaglocaties is het grootst in de provincies Noord- en Zuid-Holland.

De belangrijkste reden voor deze stijgingen is het meelezen van berichten van criminelen op de Encrochat-server’, zegt Max Daniel, portefeuillehouder drugs bij de politie. ‘Dit rechercheonderzoek heeft geleid tot extra veel succesvolle interventies. Door de bank genomen is het aantal ontdekte labs door toeval, melding en onderzoeken namelijk ieder jaar ongeveer hetzelfde. Het ene jaar zie je een lichte daling en het andere een lichte stijging, maar nooit zo sterk als die 50 procent van nu.’