Binnenland

Verkrachtingszaak zorgt voor nieuw dieptepunt bij omstreden jeugdzorginstelling Den Haag

23-09-2020 12:24

foto van: mxsh

De jeugdzorginstelling Midgaard in Den Haag heeft wederom een nieuw dieptepunt bereikt. Mentor Kent van E, staat vandaag namelijk terecht vanwege het seksueel misbruiken van twee minderjarige meisjes. Extra pijnlijk is het gegeven dat de instelling zelf hiervan geen melding heeft gemaakt bij de inspectie aldus het Algemeen Dagblad vandaag.

Het is niet de eerste keer dat de jeugdzorginstelling onder vuur ligt. Zo publiceerde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in mei van dit jaar nog een vernietigend rapport over de inrichting. Hierin was onder meer te lezen dat beveiligers ‘s nachts niet ingrepen wanneer jongeren bij elkaar in bed kropen of de hort op gingen. Ook lagen er gebroken glasscherven op de grond en was het meubilair ernstig aan vervanging toe. Het alarm op de deuren? Dat werkte niet. Wel lagen er overal en nergens zelfgemaakte wapens verstopt.

De ondermaatse kwaliteit van de instelling had ook invloed op het personeelsbestand. Hiervan vertrok 30% al na een jaar. Een ander absoluut dieptepunt bij Midgaard was de zelfmoord van een 14-jarig meisje in 2019. Haar laatste woorden in een afscheidsbrief zeggen genoeg: “Ik haat de overheid.”