Binnenland

Beslist niet grappig: bakfietsrovers jatten massaal bakfietsen in bakfietsenclave Amsterdam-Zuid

24-09-2020 14:08

Er was eens een roomblanke enclave voor beslist multiculturele en progressieve D66- en GroenLinks-stemmers in een lieve stad van hoop. In deze enclave hadden de bewoners het altijd toppiejoppie voor elkaar: de problemen van de door hun zo geliefde multiculturele progressieve samenleving waren er altijd heel ver weg, de realiteit werd netjes gefilterd door ivoren torens en filterbubbels en er was elke dag wel een reden om zichzelf te feliciteren met het prachtige en goed georganiseerde Nederland waar het zo fantastisch gaat. En natuurlijk met hun peperdure statussymbooltje, de bakfiets.

Maar toen ineens werden de enclavebewoners geconfronteerd met een realiteit die kennelijk de ivoren torens en filterbubbels had weten te omzeilen en ondervonden de bewoners aan den lijve wat de meeste andere bewoners van de meeste andere wijken in de lieve stad van hoop al tientallen jaren dagelijks ondervinden.

Ja, dan is het ineens huiliehuilie en populistisch onderbuikdrammen natuurlijk. Dan wél.

Het zijn potjandorie net mensen die elitebuurtbewoners!

“Bewoners van de Lomanstraat in Oud-Zuid zijn het zat. De laatste tijd laden dieven bijna wekelijks bestelbusjes vol met spullen uit de straat. Vooral elektrische bakfietsen van het merk Urban Arrow zijn in trek: in twee weken tijd werden er maar liefst vijf fietsen à 5000 euro per stuk buitgemaakt.

“Soms wel 2 of 3 nachten achter elkaar,” zegt Bart (achternaam bekend bij de redactie), een bewoner van de Lomanstraat. “Het lijkt wel alsof alles wat niet helemaal vaststaat, vogelvrij is in deze straat.”

Een andere straatbewoner beaamt dat: ‘Een buurvrouw werd zelfs twee keer in twee weken van haar bakfiets bestolen,’ schrijft ze.

Naast de dure tweewielers passeren ook veel accessoires de revue: regententen, accu’s, maxicosi’s, fietsstoelen en bagagedragers. En dat allemaal in twee maanden tijd. “