Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Humberto Tan

24-09-2020 15:16

Gezondheid

 

Beste Humberto,

Hebben jullie een soort aflossingsrooster ofzo?

Ik bedoel: dat er onder pigmentverwende inwoners van dit land een lijst circuleert waarop staat wie in welke volgorde het epicentrum van de aandacht opzoekt met malle racismebeschuldigingen.

Eerst hadden we die Quinsy Gario.

Dat is die Curaçaoër met wie de anti-Zwarte Piet-ellende in dit land in 2011 eigenlijk begon. Die startte samen met een Ghanees die nog geen drie woorden Nederlands recht achter elkaar kon spreken het ‘kunstproject’ ‘Zwarte Piet is racisme’. Dat mondde later uit in die nep-Black Panthers die bij Sinterklaas-intochten kleine blanke kinderen schrik gingen aanjagen.

Daarna hadden we Sylvana Simons.

Dat is die Surinaamse golddigger die, toen ze geen rijke witte man meer kon vinden, de politiek kwam ‘verrijken’ met een clubje dat zich het slachtofferschap ‘cultureel toeëigende ‘waarop de zwarte onderklasse in de Verenigde Staten terecht een beroep doet. Het doel van die beweging, die een berg wappies aantrekt waarvan de honden geen brood lusten en ik de mijne zou aftrappen, als ik er één had: dat ik haar geld betaal omdat mijn voorouders haar voorouders niks hebben aangedaan.

Toen kwam Akwasi.

Die Ghanees die bij de Staatsomroep altijd de Grote Verbinder uit liep te hangen. Maar die ondertussen beloofde als Zwarte Piet verklede Nederlanders hoogstpersoonlijk in hun gezicht te gaan trappen, 500 euro op het hoofd van Sinterklaas wilde zetten en het inrijden op ouders en kinderen bij de intocht van Sinterklaas ook wel een prima idee vond. En waarvan vorige week bleek dat hij de man was achter Omroep Zwart, waar hij de 500.000 euro die bij nieuwe leden wordt opgehaald reglementair in eigen zak kan steken als degenen die beslissen over de toelating van nieuwe omroepen besluiten dat een racistische omroep tóch niet zo’n goed idee is.

En nu jij.

DierendagDierendag

De Surinamer die de KNVB in zijn rol als voorzitter van de Commissie Mijnals beschuldigt van racisme bij het aanstellen van een nieuwe bondscoach. Er is niet gesproken met de halve Surinamer Henk ten Cate, er is niet gesproken met de halve Surinamer Ruud Gullit en er is niet gesproken met Surinamer Clarence Seedorf, wiens échte wortels in Nigeria en Sierra Leona liggen, maar wel met Frank de Boer. En die heeft weliswaar íets meer pigment dan Ronald Koeman, maar is nog altijd een typisch voorbeeld van een jongen van de Hollandse klei.

De KNVB heeft eerder de halve Surinamer Frank Rijkaard gepolst voor de opvolging van Ronald Koeman, maar dat is volgens jou slechts ‘window dressing’.

“De commissie voelt zich bedonderd”, zeg je.

Volgens jou had de KNVB met andere pigmentverwenden dan alleen Rijkaard móeten praten. En volgens jou had de KNVB als ze niet in zee ging met een pigmentverwende een goede motivatie móeten geven.

Zie je het voor je?

“We hebben Henk ten Cate niet genomen omdat hij altijd alles lekt aan Valentijn Driessen van De Telegraaf.” “We hebben Ruud Gullit niet genomen omdat Feyenoord ons heeft uitgelegd dat hij een tactisch onbenul is.” “We hebben Patrick Kluivert niet genomen, omdat bij de secundaire arbeidsvoorwaarden ook een auto van de zaak zat.” “We hebben Clarence Seedorf niet genomen, omdat hij eiste dat alle internationals voor elke interland de Black Panthers-groet deden op het veld.”

Weleens van de AVG gehoord, pik? De wet die de privacy beschermt. Nou dan!

Maar laten we elkaar geen mietje noemen, Humberto.

De macht ligt helemaal niet bij de KNVB.

De macht ligt bij de spelers.

Bol 10-daagseBol 10-daagse

Als de heren Wijnaldum, Memphis en Van Dijk, zeg maar de voormannen van ‘de kabel van 2020’, vinden dat er een pigmentverwende bondscoach moet komen, dan komt die er alsnog.

Dan weigeren ze gewoon te spelen voor Frank de Boer.

Niet omdat Frank de Boer een slechte bondscoach is, maar omdat Frank de Boer blank is.

Terug naar de jaren van Johan Cruyff, die om veel minder belangrijke redenen dan vermeend racisme weigerde om voor Oranje te spelen. Je weet het vast nog: vanwege de sponsorstrepen op zijn voetbalshirt.

Als het allemaal écht zo erg is bij die KNVB, als de KNVB écht een slaaf moet worden van pigmentverwende racisten, dan moeten die voetballers maar eens laten zien hoe principieel ze zijn.

Net als bij hun weigering om in Qatar een WK te gaan spelen, vermoed ik: niet.

Of ze hebben gewoon geen zin om zich te laten misbruiken door de activisten achter dat ‘institutioneel racisme’-gelul, omdat ze zelf het beste bewijs zijn dat je met kwaliteit en werklust in Nederland ongeacht je kleur álles kunt bereiken.

We zien je vanavond vast bij Jinek of Op1 de huilstruik uithangen.

Ik pak wel een filmpje dan.

Groet,

JanD

PS. Als dank voor deze zoveelste voorstelling van jullie Circus Racismus: een leerzaam cadeautje!

PS2. Me nieuwe Nieuwsbrief is uit. Je kunt ‘m hier lezen.

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (voor mevrouw Dijkgraaf). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)