Binnenland

COA blokkeert homodatingapp Grindr in azc’s, Tinder mag wel

24-09-2020 10:41

Uit onderzoek van belangengroep LGBT Asylum Support blijkt dat homodatingapp Grindr niet te gebruiken is binnen asielzoekerscentra. Dit terwijl de heteroseksuele variant Tinder wel gewoon te swipen is. Volgens Sander Kortekaas van LGBT Asylum Support een grove schending van de vrijheid van meningsuiting, discriminerend en ronduit pijnlijk:

“Deze blokkade door het COA, onderdeel van de overheid, herinnert getraumatiseerde LHBTI-asielzoekers aan situaties waarin de overheid Grindr blokkeert en het gebruik ervan niet zonder gevaar voor je leven is. Deze blokkade is dan ook on-Nederlands en tast de integriteit van het COA aan.”

Ook bij veel homoseksuele asielzoekers leeft er onbegrip over deze onvervalste censuur bij het COA. Een aantal van hen wil nu zelfs dat de organisatie onder homovriendelijk toezicht wordt geplaatst. “Ik heb het idee dat ik nog steeds in het Midden-Oosten leef en niet in Nederland!”, laat een van hen in het persbericht van LGBT Asylum Support weten.

Zoals gebruikelijk reageert het COA op al deze beschuldiging door twee vingers in de oren te stoppen en heel hard “Lalalalala Hoor je niet! Hoor je niet! Lalalalala!” te roepen. Kortekaas heeft zich dan ook inmiddels gericht tot de Tweede Kamer waar vandaag een vreemdelingendebat wordt gehouden.