Binnenland

Gemeente Haarlem ineens niet meer zo zeker van positie stadsdichter

25-09-2020 19:13

Deugen.

De benoeming van een nieuwe verbindende woordkunstenaar als stadsdichter blijft Haarlem maar bezighouden. Gisteren werd al bekend dat Darryl Danchelo Osenga soms behoorlijk antisemitisch uit de hoek kon komen. Toen wist de gemeente Haarlem nog te melden dat het vertrouwen alleen maar was gegroeid na gesprekken hierover.

Osenga had zijn leven verbeterd en wat is nou een beter voorbeeld dan iemand die dat doet? De antisemitische kou leek dan ook alweer snel uit de lucht. Hij was gewoon jong en rebels geweest, zo lieten ook veel deugende raadsleden weten zoals GroenLinks fractievoorzitter Jasper Drost in het Parool:

Hij is vervolgd en daarmee is het ook klaar. Wij zien in hem een frisse aanwinst voor onze stad. Hij is een jongen van de stad, van de straat. Dat past helemaal in de huidige tijd. (…) Bovendien is hij inhoudelijk echt supersterk. Hij sleept je moeiteloos mee in zijn verhaal.

Het internet begon echter eens goed te spitten in het activistische verleden van Osenga en toen ging de beerput pas echt open:

Terroristische aanslag in Batlaclan is fake news om Israel te helpen
https://twitter.com/nausicaamarbe/status/1309204364054196225

Geert Wilders moet net als Pim Fortuyn kapot.

Yernaz Ramautarsing idem dito.

ISIS is ook een fake poppenkast.

En nu? Nu trekt de gemeente de keutel weer in. Althans de witte rook van gister is in ieder geval verdwenen en dat zegt vaak genoeg. Zo laat een woordvoerder aan Haarlem 105 weten:

“Je wilt aan de ene kant niet toegeven aan uitingen op sociale media. Aan de andere kant moet je je afvragen: wat is de bedoeling van een stadsdichter? Hij moet een toevoeging zijn; hij moet meerwaarde hebben. Als er meer commotie is over zijn verleden, moet je je afvragen of dit wel moet. Die afweging wordt nu gemaakt. We hopen dat er zo snel mogelijk duidelijkheid over komt.”

Om de gemeente Haarlem te helpen met het zoeken naar de volgende stadsdichter, hier alvast een handig lijstje met trefwoorden om vooraf door social te halen: KK, AK47, Wilders, false flag, Joden, doodschieten, ISIS, terrorisme, hahaha en jij gelooft dat?

Update: Darryl Danchelo Osenga geen stadsdichter meer.

“Sorry, ik was gehackt”

Was een te makkelijke cop-out geweest die ik vaak genoeg online voorbij heb zien komen. Het…

Geplaatst door Darryl Danchelo Osenga op Vrijdag 25 september 2020