Binnenland

Ingenieur maakt gehakt van plannen voor hyperloop van FvD & D66

25-09-2020 16:28

De hyperloop is een beetje als de Fata Morgana bij de Efteling. Vanuit het bootje ziet het er fabelachtig uit, maar de werkelijkheid achter de schermen is meer een horrorshow. Ondanks dat er al 150 jaar mee wordt geëxperimenteerd is er ook anno 2020 nog geen enkele commerciële variant van gemaakt.

Toch stoppen mensen als Elon Musk ieder jaar miljoenen in het futuristische apparaat. De Nederlandse politiek gelooft eveneens heilig in de levensvatbaarheid van de hyperloop. Zo ziet Thierry Baudet van het FvD in het vervoersmiddel de renaissanceboot van 2040. Drie jaar eerder diende D66 al een succesvolle motie in die de Nederlandse voorsprong op het gebied van hyperloop-technologie verder moet uitbouwen. Ook op lokaal niveau wordt graag de blits gemaakt met deze toekomstmuziek. Zo opende vorig week Rotterdam de deuren van een hyperloop-belevingscentrum.

Werktuigbouwkundig ingenieur en hoofdonderzoeker Smart Mobility aan de TU in Eindhoven, Carlo van de Weijer, legt vrijdag in het Financieel Dagblad nog eens uit waarom je lang kan wachten voor de eerste vacuüm-trein aankomt in Diemen-Zuid. De hyperloop gaat er namelijk nooit komen. Zo moeten de buizen kaarsrecht liggen, zijn er gigantische veiligheidsproblemen en is het kostentechnisch niet winstgevend te maken. Zeker wanneer je bedenkt dat een werkende hyperloop geen concurrent van het vliegtuig zal worden en dus gebonden is aan korte afstandjes. Waar het verlangen naar de hyperloop vandaan komt? Ook daar heeft Van de Weijer wel een idee over, pure ijdelheid:

Ik denk dat het prestige de logica in de weg zit. Dat is ook de reden dat oliestaten en andere landen met te veel geld en een tekort aan prestige met de hyperloop dwepen. Maar ook daar zal het niet lukken.

Wel ziet Van de Weijer in al dat geknutsel met hyperloops een goede hobby om goede ingenieurs op te leiden. Dat is natuurlijk ook best wat waard.

Wie meer wil weten over de waanzin van de hyperloop als serieus transportmiddel kan het beste deze video van Thunderf00t bekijken. Een Youtuber die met hoorbaar plezier allerlei wetenschappelijke nonsens fileert.