Economie

ING heeft witwaspraktijken buitenlandse dochters nog steeds niet in de hand

26-09-2020 14:21

Foto Pixabay

Volgens Harald Benink, hoogleraar banking and finance aan de Universiteit Tilburg, is de cultuur bij ING nog steeds niet goed en lijkt het er sterk op dat zaken doen veel belangrijker wordt gevonden dan het uitvoeren van goede controles. Dit meldt Benink in gesprek het het Algemeen Dagblad.

Behalve dat de cultuur intern nog niet goed is bij ING is het ook lastig effectief controleren bij alle dochterondernemingen aangezien die allemaal vallen onder het toezicht van de lokale centrale bank:

Europees toezicht op naleving van de witwasregels zou een oplossing zijn. Nu zie je dat activiteiten zich verplaatsen naar landen met de zwakste organisatie. Zo houd je het risico dat dit soort zaken blijft spelen.

Aldus Benink. Een woordvoerder van ING liet aan het AD weten dat er al veel verbeteringen in gang zijn gezet:

Inmiddels zijn al tien landen aangesloten op het nieuwe systeem van klantscreening en transactiemonitoring. Het gaat goed vooruit. Het staat ook hoog op de lijst van de Raad van Bestuur. Maar we hebben ook te maken met andere regels in andere landen.

Dat ING er nog niet in slaagt de witwaspraktijken te beteugelen bleek afgelopen week opnieuw toen bekend werd dat ING-kantoren in Belgiƫ en Polen door Russen zijn gebruikt om geld het land uit te sluizen. In 2018 kreeg ING al een monsterboete van 775 miljoen euro voor witwaspraktijken, en het ernstig tekortschieten bij het trachten te voorkomen hiervan.

Overigens kunnen de andere banken hun handen ook niet wassen in onschuld. Zo loopt er tegen ABN Amro nog een onderzoek wegens witwassen en kwam recent naar buiten dat er gesjoemeld is met de witwasregels bij ABN Amro in Dubai. Bij een dochteronderneming van Rabobank, Rabobank National Association (RNA), reden eerder de pantserwagens met crimineel geld letterlijk door de achterdeur naar binnen.