Binnenland

Pedoseksuelen kind aan huis bij jeugdinstellingen in Friesland

26-09-2020 16:35

foto van: mxsh

Een behoorlijk schokkend interview vandaag in de Leeuwarder Courant met Maureen de Boer. Zij werkt als manager bij het Veiligheidshuis (Een samenwerkingsverband tussen gemeente, politie, justitie en hulpverleners) en is zeer verontrust over opgevangen signalen vanuit de jeugdinstellingen. Minderjarige jongens zouden regelmatig seksueel worden geronseld en misbruikt door mensen van buitenaf. Ook intimidatie, bedreiging en chantage komt vermoedelijk vaak voor.

De autoriteiten in Friesland zeggen al langer op de hoogte te zijn van de misstanden, maar ingrijpen is lastig. Zo weigeren slachtoffers vaak te praten met politie of zelfs hulpverleners. Naast schaamte komt dit vaak doordat jongeren zelf ook misdaden hebben begaan. In het artikel worden verder een aantal slachtoffers gequote over het misbruik en die reacties spreken boekdelen.

Over de wijze waarop de pedoseksuelen contact leggen:

“Dan krijg je berichten via facebook of insta. Je kan daar dan slapen.”

“Soms staan ze gewoon voor de poort van Woodbrookers te wachten in hun auto.”

“Het gaat als een lopend vuurtje rond op de socials als er iemand weg is gelopen. Als je in zo’n leven zit, weet je het, hoor je het. Soms denk ik dat de pedo’s net zo’n achtergrond hebben als wij.”

Wat er daarna gebeurt:

“We kwamen terecht in huizen in Leeuwarden, of Drachten of Groningen. In van die rare huizen. Soms was je op tijd weg, soms niet. Dan is er wat geprobeerd.”

“We waren een keer ergens met een groepje. Een van ons bleef achter. Die is gedrogeerd en in zijn reet geneukt voor pillen.”

“Ik ben ooit meegenomen naar een huis. Toen ik daar binnen kwam lag er iemand naakt en gedrogeerd op de bank. Ik ben weggegaan maar ik weet van jongeren die soms wekenlang ergens bleven. Als je wegloopt, wil je niet terug naar de instelling.”

Waar het wantrouwen voor de politie vandaan komt:

“Vroeger ben ik wel eens bij de politie geweest. Maar daar is niks mee gebeurd, volgens mij. En ik dacht altijd dat de leiding het niet serieus nam.”

“Ik heb een crimineel verleden, ik geloof niet ze mij serieus nemen.”

“Mensen durven geen aangifte te doen. Je wordt bedreigd. Of gechanteerd.”

Inmiddels is ook de politiek in Leeuwarden wakker geschud. Het onderwerp zal dan ook a.s woensdag tijdens een raadsbijeenkomst worden besproken.