Buitenland

Psychiatrisch rapport: Dutroux gaat opnieuw fout in bij vrijlating

26-09-2020 15:10

Marc Dutroux, screenshot YouTube.

Marc Dutroux, die al sinds 1996 vast zit voor de ontvoering, gijzeling, verkrachting van zes meisjes en de moord op vier van hen hoopt middels inspanningen van zijn advocaat al sinds 2017 weer op vrije voeten te komen. Een rechtbank in Brussel heeft vorig jaar meerdere psychiaters aangesteld om de kans op recidive bij Dutroux te onderzoeken.

Om kans te maken op vervroegde vrijlating moet een gedetineerde in België minimaal tweederde van zijn straf hebben uitgezeten en voldoen aan een reeks aanvullende voorwaarden. Een van die voorwaarden is dat recidiveren niet in de lijn der verwachting moet liggen. Op dat laatste punt lijkt het er niet goed uit te zien voor de 63-jarige seriemoordenaar, zo blijkt uit een psychiatrisch rapport dat De Morgen heeft ingezien.

Volgens de Belgische krant meldt het rapport dat het risico op herhaling van ernstige delicten aanzienlijk is:

Ondanks de weerleggingen van betrokkene van de diagnose blijven de experts erbij dat de heer Dutroux blijk geeft van een parafilie (seksuele afwijking, DDC) van het type seksueel sadisme […] De heer Dutroux vormt een aanzienlijk risico op herhaling van ernstige inbreuken. Dit is een risico dat niet afneemt.

Volgens één van de deskundigen uit het team van onderzoekers, expert in psychopathologie Jérôme Englebert, wil Dutroux helemaal niet vervroegd worden vrijgelaten, maar eist hij heropening van zijn proces omdat hij er ijzersterk in gelooft dat dit zal leiden tot vrijspraak:

Hij wenst geen enkele vorm van vrijlating te bekomen, maar eist de heropening van zijn proces, wat naar zijn mening onvermijdelijk zal leiden tot vrijspraak. Hij lijkt ijzersterk in dat plan te geloven.

Volgens De Morgen blijkt uit het rapport verder dat Dutroux nu een nieuwe advocaat wil.