Portemonnee

Bitcoins kopen doe je zo

27-09-2020 11:00

Cryptocurrency heeft de voorbije zomer weer aan populariteit gewonnen. Iedereen kent wel iemand die geïnvesteerd heeft in de Bitcoin of een andere cryptomunt. Hoe couranter deze digitale munten worden, hoe meer ze worden aanvaard als betaalmiddel. Hoe betaal je met cryptocurrencies en bij welke winkels en bedrijven kun je terecht?

De meest populaire cryptomunt is de Bitcoin. Dit betekent dat vooral deze munt wordt geaccepteerd bij winkels en bedrijven. Andere cryptovaluta worden minder aanvaard, maar men verwacht dat hier in de toekomst verandering in komt. Daarom focussen we in dit artikel voornamelijk op de Bitcoin.

Waar kun je Bitcoins kopen?

Om te kunnen betalen met de Bitcoin, moet je eerst en vooral over de cryptomunt beschikken. Digitale munten kopen doe je bij een crypto exchange of crypto broker. Op het internet vind je heel wat informatie over cryptocurrency kopen. Raadpleeg bijvoorbeeld de top 5 crypto brokers of exchanges om te ontdekken bij welke aanbieders je terecht kunt.

Zorg ervoor dat je de munt effectief aanschaft. Sommige online diensten bieden namelijk cryptocurrency in een andere vorm aan: als CFD’s. Dit betekent dat je geen munt koopt, maar speculeert op de koerswijzigingen van de munt. Als je op deze manier investeert in Bitcoin, dan bezit je de munt niet en kun je er niet mee betalen.

Daarnaast is het belangrijk dat je een crypto wallet aanschaft. Alle cryptomunten die je koopt, worden in deze portefeuille bewaard. Een crypto wallet bestaat in verschillende vormen: je kunt je digitale munten bewaren op je desktop, smartphone of tablet. Daarnaast heb je de mogelijkheid om een online, hardware of papieren wallet aan te schaffen.

Hoe betaal je met cryptocurrency?

Eenmaal je de virtuele munt hebt gekocht, verloopt betalen heel eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is het adres, ook wel de public key genoemd, van de crypto wallet van de ontvanger. Om Bitcoin over te maken, moet je enkel de public key van de ontvanger en het aantal Bitcoin dat je wilt versturen invullen. Daarna klik je op verzenden en is de betaling uitgevoerd.

Winkels en bedrijven die Bitcoin als betaalmiddel aanvaarden, maken gebruik van een betalingsverwerker, zoals Coinbase of Bitpay. Eenmaal ze de transactie hebben ontvangen, kunnen ze het geld converteren naar euro’s. In dat geval kan deze transactie onderhevig zijn aan koerswijzigingen. Er bestaan ook diensten die Bitcoins automatisch converteren naar euro’s. Zo verliezen de ondernemers geen geld door waardeschommelingen.

Bij welke winkels en bedrijven kun je terecht?

Bitcoin wordt bij enkele grote bedrijven geaccepteerd. Zo kun je bij reisbureau Expedia gebruikmaken van de Bitcoin om je volgende reis te boeken. Ook als je een laptop van Microsoft of Dell wilt aanschaffen, kan je betalen met deze digitale munt. Je kunt ook bij bekende bedrijven als Burger King, Subway en PayPal terecht.

Daarnaast kan je bij honderden verschillende Nederlandse bedrijven een product of dienst met cryptocurrency kopen. Denk aan eten bestellen of gaan uiteten. Tientallen restaurants geven je namelijk de kans om te betalen met de Bitcoin. Daarnaast aanvaarden verschillende Nederlandse interieurzaken de Bitcoin als betaalmiddel. Ook is het mogelijk om een massage of schoonheidsbehandeling te betalen met de cryptomunt.

Bovendien is het mogelijk je hotelbezoek te financieren met Bitcoin. Ook een namiddagje shoppen of je huis verwarmen kan bekostigd worden met deze digitale munt. Daarenboven is het mogelijk om bij verschillende autoverhuurbedrijven een auto te huren met Bitcoin.

Zoals je ziet, wordt de Bitcoin bij heel wat verschillende bedrijven aanvaard. Voor een uitgebreid overzicht van alle winkels en bedrijven waarbij je terecht kunt, raden we aan een kijkje te nemen op coinmap.org. Op basis van je locatie, stelt deze site alle winkels en bedrijven in je buurt voor waar je met Bitcoins kunt betalen. De kans is groot dat in de toekomst steeds meer bedrijven de Bitcoin zullen aanvaarden. Hoe populairder deze digitale munten worden, hoe meer ze zullen worden gebruikt. Zo zou het zelfs kunnen dat werkgevers salaris zullen verstrekken in Bitcoin.