Politiek

Coronavirus – 337 strafzaken tegen mensen die op hulpverleners hoesten en spugen

28-09-2020 11:27

Een politieauto. (Screenshot YouTube)

Sinds 16 maart 2020 heeft het Openbaar Ministerie 337 misdrijfzaken in relatie tot het coronavirus in behandeling genomen. Het gaat dan bijvoorbeeld over mensen die hoesten of spugen richting agenten en andere mensen met een publieke taak, waarbij ze beweren besmet te zijn met het coronavirus. Daarnaast om geweld tegen handhavers. Naast de misdrijven zijn er ook de overtredingen van de regionale noodverordeningen. Hiervoor zijn sinds 16 maart circa 17.200 strafbeschikkingen uitgevaardigd, voornamelijk vanwege onvoldoende afstand houden. Sinds 1 juni zijn dat er 1641 voor het overtreden van de mondkapjesplicht in het OV. Dat meldt het Openbaar Ministerie maandag in een perscommuniqué.

Briefje van aan – Aan Ferd Grapperhaus

Vanaf het begin van de coronacrisis zijn er bij het OM 337 coronagerelateerde misdrijfzaken binnengekomen. Bij de meeste misdrijfzaken (102 gevallen) zijn politieagenten slachtoffer. In 65 gevallen gaat het om andere beroepsbeoefenaren, zoals bijvoorbeeld BOA’s of medewerkers van een ziekenhuis. Ook openbaar vervoerpersoneel is slachtoffer geworden van coronagerelateerde misdrijven: het OM heeft 11 van dit soort zaken in behandeling genomen. Het gaat van de 337 genoemde misdrijfzaken in de meeste gevallen om bedreiging (186 gevallen). In sommige gevallen gaat het ook om geweld (47 gevallen).

Voorbeelden van andere coronagerelateerde misdrijfzaken zijn geweld tegen ziekenhuispersoneel (3) en winkeldiefstal (24). Het gaat dan bijvoorbeeld om verdachten van winkeldiefstal die winkelpersoneel of agenten in het gezicht spugen of hoesten.

Lees ook – Tokkies slaan erop los in café Medemblik vanwege controle boa’s

TPO.NL/OK