Binnenland

Jarenlange celstraffen geëist tegen leden van motorbende No Surrender

28-09-2020 18:27

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt gaan vier oud-leden van motorclub No Surrender jarenlang de gevangenis in. Volgens het OM heeft het kwartet zich onder meer schuldig gemaakt aan het leiden van een criminele organisatie, afpersing en mishandeling.

Oud-captain Henk Kuipers kreeg met 12 jaar de hoogste straf tegen zich geëist. Rico R. kan mogelijk uitkijken naar een vierjarig verblijf achter gesloten deuren en Theo ten V wellicht 6 jaar. De oprichter van No Surrender, Klaas Otto, moet als het aan de officier van justitie ligt 3 jaar de bak in. De man krijgt een lagere straf omdat hij hiervoor al deels veroordeeld is.

In hun betoog stelden de aanklagers dat de motorclub opereerde als een staat binnen een staat. Nieuwe leden zouden hierbij langzaam worden klaargestoomd voor de criminele wereld. Zo blijkt ook uit deze quote die Omroep Brabant heeft opgetekend.

Het begint leuk met familiedagen en steunen van goede doelen, maar gaandeweg wordt meer verwacht van de leden: strafbare feiten.

Het verweer dat de motorclub enkel was opgericht om een beetje rond te rijden en koffie te drinken wordt door het OM niet geloofd. De aanklager stelt dat er daarvoor net iets teveel bekende criminelen, waaronder Willem Holleeder, over de vloer kwamen.

Binnenkort zullen de advocaten van de verdachten dit ongetwijfeld allemaal gaan verklaren. Hierna zal de rechter een oordeel vellen op een nog nader te bepalen datum.