Binnenland

Denk-Statenleden zo goed als onzichtbaar

29-09-2020 14:30

Hanane Bittich, screenshot FaceBook-video Denk

Commissaris van de Koning Hans Oosters vindt het onwenselijk dat Denk-fractievoorzitter Hanane Bittich in de Provinciale Staten vooral schittert in afwezigheid. De Statengriffie heeft op verzoek van De Telegraaf gekeken naar de aanwezigheid van Denk bij vergaderingen. Daaruit bleek dat fractievoorzitter en het enige Statenlid van deze partij, Hanane Bittich, slechts vier keer bij plenaire vergaderingen aanwezig was. Na de maand mei kwam ze maar liefst vijf keer niet opdagen. Bij vijf commissies was de aanwezigheid van Denk ook zeer summier. Dertien keer was Bittich er wel, maar veertig keer niet.

Zowel de commissaris van de Koning als de Telegraaf hebben ontdekt dat het geen gemakkelijke opgave is om met Bittich in contact te komen. In mei is er wel een gesprek tussen het Denk-Statenlid en de griffier geweest op het provinciehuis. Deze ontmoeting kwam tot stand op verzoek van Bittich, maar hierover worden door de provincie verder geen inhoudelijke mededelingen gedaan.

Het bestuur van Denk is op de hoogte van het vele verzuim en is hier niet blij mee. Er is inmiddels dan ook al een flink dossier over haar functioneren gemaakt. Volgens Partijvoorzitter Ejder Köse behoort ‘een royement tot de mogelijkheden’, maar ‘we hebben haar nog niet [kunnen] bereiken. Als er geen bijzondere omstandigheden zijn waarom ze afwezig is, is dat een wanprestatie naar de kiezer toe.’

Hoewel de Staten de vergoeding van een volksvertegenwoordiger kunnen stopzetten bij afwezigheid is er formeel geen aanwezigheidsverplichting. In het geval van het afwezige Denk-Statenlid loopt de vergoeding van zo’n 1500 euro per maand dan ook gewoon door. Er is door het presidium simpelweg geen maatregel opgenomen in de rechtspositieverordening om dit te stoppen.

Commissaris van de Koning Oosters laat via zijn woordvoerder nog weten dat langdurige afwezigheid van een Statenlid onwenselijk is. Zelfs als er gegronde redenen zijn, zoals privéproblemen, moet er vervanging worden geregeld zoals vastgelegd in de Provinciewet.

Overigens is Utrecht niet de enige provincie waar Denk zo goed als niet te zien is tijdens vergaderingen. Ook in Noord-Holland wordt het enige Statenlid van Denk gekenmerkt door onzichtbaarheid. De rapper Gikkels, ook wel bekend als Gideon Everduim, komt eigenlijk nooit meer naar vergaderingen en was ook afwezig bij de eerste weer fysieke vergadering sinds het begin van de coronacrisis.

PVV-Statenlid Marco Deen vroeg aan de Commissaris van de Koning Arthur van Dijk of het hem ‘ook [is] opgevallen dat hij eigenlijk nooit meer komt?’ Het antwoord van Van Dijk was veelzeggend. ‘Dat is mij zeker opgevallen en ik ga er zeker wat mee doen.’