Binnenland

Horroropvang drugsverslaafden maakt van Bossche buurt een levende hel

29-09-2020 11:36

Al 20 jaar worden er verslaafden opgevangen in de Oranje Nassaulaan in Den Bosch en al 20 jaar ervaren de omwonenden overlast. De vestiging van Novadic-Kentron heeft volgens de buurt dan ook een aantrekkingskracht op alles wat Yaweh verboden heeft.

Zo vinden er openlijke drugsdeals plaats en wordt er voor de Jumbo agressief gebedeld. Op straat liggen ondertussen messen en spuiten die kinderen kunnen verzamelen al ware het Pokémon. En de portieken? Daar slapen junks regelmatig hun roes uit tussen het gebruiken door. Wie er wat van zegt kan een grote bek krijgen of erger. In de uitgebreide reportage van het Brabants Dagblad kom je dan ook geen namen tegen van bewoners.

“Je kunt hier van alles verwachten. Een tijdje geleden propte een vrouw een pizzapunt door de brievenbus naar binnen. Dat deed ze nadat we hadden gezegd dat ze niet meer op onze ramen moest bonzen.”

De wijk probeert zich ondertussen te verdedigen tegen deze verloedering op voorspelbare wijze. Er zijn app-groepen. Bewoners lopen wachtrondes. Er wordt overlegd binnen een beheergroep. Bij de politie liggen duizenden meldingen waar ogenschijnlijk niks mee wordt gedaan.

De gemeente laat ondertussen doodleuk weten dat er tegen sommige overlastgevers niets is te doen omdat zij zorgmijdend zijn. Tegelijkertijd kan het stadsbestuur geen andere oplossing verzinnen dan toch maar het contact blijven zoeken met deze hulpmijdende herrieschoppers. In Nederland lossen we immers alles op in overleg. En wanneer dat faalt is het de hoogste tijd om daar maar eens flink over te vergaderen.

Verontrustend is ook het gegeven dat de gemeente zelf denkt dat het contact met de beheergroep goed is. De leden hiervan zijn volgens een woordvoerder ‘over het algemeen heel tevreden over de aanpak van overlast.’ Een beeld waar de beheergroep zelf zich totaal niet in herkent

“In de afgelopen twee jaar heeft het bijpraten in de beheergroep geen zin gehad. De problemen zijn alleen maar toegenomen. Alle bewoners in de beheergroep hebben het vertrouwen opgezegd.”

Je zou bijna zin krijgen in heroïne van zoveel onmacht en miscommunicatie. Op naar de volgende 20 jaar!