Buitenland

Pakistaanse terrorist die aanslag op oude redactie Charlie Hebdo pleegde blijkt geen 18 maar 25

29-09-2020 17:03

De aanhouding van Ali H./Zaheer Hassan Mahmoud (Screenshot BFMTV)

De Pakistaanse terrorist Ali H. die vrijdag een aanslag pleegde voor het voormalige redactiekantoor van Charlie Hebdo in Parijs heet helemaal geen Ali H. maar Zaheer Hassan Mahmoud. Bovendien is hij geen 18 maar 25 jaar oud. Dat schrijft Le Monde dinsdag.

Lees ook – Pakistaanse terrorist die aanslag Parijs pleegde wist niet dat redactie Charlie Hebdo daar al 5 jaar weg is

Mahmoud kwam in 2018 aan in Frankrijk. Hij liet toen een geboorteakte zien waarop valt te lezen dat hij in 2002 is geboren in Islamabad, de hoofdstad van Pakistan. De kinderbescherming van de provincie Val d’Oise, vlak bij Parijs, nam hem onder zijn hoede wegens vermeend minderjarig. Maar hij was destijds dus al 23. De Pakistaan stond op het punt een verblijfsvergunning te krijgen.

Eerdere beelden van de dader wekten al de indruk dat dit niet om een tiener ging:

Tijdens de terreurdaad raakten twee medewerkers van persbureau Premières Lignes dat is gevestigd in het oude kantoor van Charlie Hebdo zwaargewond. Het duo rookte op straat een sigaret. In 2015 pleegden moslimterroristen op dezelfde locatie een aanslag op de redactie van het blad waarbij twaalf mensen om het leven kwamen en elf mensen gewond raakten. Sindsdien wordt het tijdschrift op een geheime locatie gemaakt.

TPO.NL/OK