Binnenland

Aanmeldpunt COA kan verhoogde instroom asielzoekers opnieuw niet verwerken

30-09-2020 14:21

AZC Ter Apel (Screenshot RTV Drenthe)

Het aanmeldpunt van het COA in Ter Apel kan de toestroom van aspirant-Nederlanders maar amper verwerken. Hierdoor moesten onlangs zo’n 18 asielzoekers de nacht doorbrengen zonder matras of zelfs maar een dekentje tegen de kou.

Volgens een artikel in de Volkskrant is er zelfs een gebrek aan stoelen in de wachtkamers van het aanmeldcentrum. Er wordt namelijk gesproken van asielzoekers die de nacht staand tegen de muur hebben doorgebracht.

Het is niet de eerste keer dat de aanwas van asielzoekers voor overbelasting zorgt in Ter Apel. Ook in augustus waren er tientallen nieuwkomers die het zonder bed moesten doen. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol beloofde toen het probleem op te lossen. Een belofte die binnenkort ongetwijfeld daadkrachtig herhaald zal worden door de bewindsvrouw.

Het COA laat ondertussen in een reactie weten dat de kans bestaat dat ook in de toekomst asielzoekers back-to-basic zullen moeten uitrusten. De huidige instroom is op dit moment simpelweg te groot voor het personeelsbestand om te verwerken. Bekend Nederland komt later op de dag met een reactie.