Politiek

Femke Halsema loog over BLM-demonstratie; Openbaar Ministerie was niet betrokken bij besluit

01-10-2020 22:59

Femke Halsema . Foto: Maarten Brante.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam stelt na afloop van de BLM-demonstratie op de Dam op maandag 1 juni, waar massaal de 1,5 metergrens werd overtreden, niet betrokken te zijn geweest bij het besluit om daar niet op te treden. Dat schrijft de Telegraaf donderdagavond.

Dat terwijl dit eerder wel door burgemeester Halsema als voorzitter van de driehoek aan de raad en media is gecommuniceerd. Dat blijkt uit nieuwe documenten die aan de krant zijn verstrekt na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Raadsleden willen opnieuw in debat met Halsema, die in het vorige raadsdebat een motie van wantrouwen aan haar broek kreeg.

Officier van justitie Willem Nijkerk mailde op 5 juni, vijf dagen na de veelbesproken Dam-demonstratie, de volgende passage naar de rechterhand van burgemeester Halsema, veiligheidsambtenaar Pierre van Rossum:

“Wnd. HOvJ merkt bij opening van de driehoek op dat hij uiteraard als driehoek wil en zal optrekken naar buiten toe, ten aanzien van feitenrelaas en gezamenlijke bevindingen. Voor het OM is van belang dat wij op 1 juni niet bij het besluit om niet op te treden tegen de drukte en de schending van de 1,5 meter regel zijn betrokken, waar in de externe communicatie wel wordt gesteld dat het een driehoeksbesluit is.”

Hoofdstedelijk Forum voor Democratie-fractievoorzitter Annabel Nanninga wil opheldering:

Video – Geert Wilders legt Jesse Klaver uit waarom de appjes van Femke Halsema niet deugen

Ronald van Raak – De wereld draait niet om Femke Halsema

TPO.NL/OK