Nieuws

Medicijnautoriteit al tijdens onderzoek begonnen met beoordeling eerste Europese coronavaccin

01-10-2020 16:58

Een frisse injectiespuit, foto Pixabay

Het Europees Geneesmiddelenbeoordelingscomité is al begonnen met het beoordelen van het eerste Europese coronavaccin terwijl het onderzoek nog bezig is. Het betreft het vaccin dat ontwikkeld wordt door de universiteit van Oxford samen met farmaceut AstraZeneca.

Normaal is het gebruikelijk dat ontwikkelaars van vaccins alle onderzoeksresultaten tegelijkertijd inleveren bij de beoordelende partij. Maar het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), dat namens Nederland in het beoordelingscomité zit, laat weten dat de makers van het Oxfordvaccin alvast alle huidige resultaten uit het laboratoriumonderzoek hebben doorgegeven. ‘Dit levert tijdwinst op, zonder dat er delen van het onderzoek worden overgeslagen’, zo stelt het CBG.

Het klinische onderzoek, waar duizenden proefpersonen aan deelnemen, is nog in volle gang. Meerder internationale studies moeten de komende tijd aantonen hoe effectief en veilig het vaccin werkelijk is. Het CBG laat weten dat de resultaten daarvan in latere beoordelingsrondes worden bekeken, en dat nog niet met zekerheid gezegd kan worden wanneer precies.