Politiek

VVD wil passief kiesrecht afschaffen om verkiezingen te winnen

02-10-2020 11:57

Over een half jaar zijn er weer Tweede Kamerverkiezingen en dat merk je vooral aan de proefballonnetjes van de VVD. Vlak voordat het volk mag stemmen komt deze liberale regeringspartij namelijk altijd aanzetten met stoere praat. Ineens zijn zaken als criminaliteit, asielzoekersproblematiek en EU-bemoeienis extreem urgent. Alsof ze zelf niet 4 jaar lang de tijd hebben gehad om daar iets aan te doen.

Een goed voorbeeld van dit soort doorzichtige verkiezingsretoriek is het plan van Dennis Wiersma. Dit VVD-Tweede Kamerlid opperde bij Goedemorgen Nederland om pedofielen het passief kiesrecht te ontnemen. Wiersma zegt geschrokken te zijn van de heroprichting van de pedopartij en wil nu dat VVD-minister Ferd Grapperhaus ingrijpt. Let wel, Wiersma vraagt niet om het kiesrecht af te nemen van opgesloten misdadigers, maar van mensen met misdadige gedachtes. In mooi Engels noemen we dat ook wel een thoughtcrime.

Grondwettelijk is dit natuurlijk absoluut niet mogelijk. Alleen de rechter kan bepalen of iemand een crimineel is en alleen opgesloten criminelen kunnen uit hun kiesrecht worden ontzet. Het zou een mooie bak worden als de politieke meerderheid in de Tweede Kamer zomaar kan bepalen wie wel en wie niet mee mag doen aan de verkiezingen. Wiersma weet dit zelf ook donders goed aangezien de beste man een Master Bestuurskunde op zijn naam heeft staan.

Zelf bezweert het VVD-Kamerlid overigens dat het idee echt niet enkel bedoeld is om kiezers te winnen, om vervolgens heel manipulatief over zijn eigen kind te beginnen.

“Ik heb ook een dochter. Die zit op de kinderopvang. Mijn ergste nachtmerrie is dat er iets met haar zou gebeuren. En dat we het dan ook nog mogelijk maken om een veroordeelde pedofiel in de politiek gekozen te laten worden. Dat moeten we met z’n allen niet willen.”

Allemaal prima Wiersma, maar dan is er nog wel een groep te verzinnen die we niet moeten willen met zijn allen.

Trap er niet in mensen, trap er niet in.