Politiek

Honderden asielzoekers uit Oeganda doen alsof ze homo zijn en krijgen onterecht verblijfsvergunning

05-10-2020 11:04

Vlag van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de regenboogvlag. (Screenshot IND)

Honderden asielzoekers uit Oeganda kregen de afgelopen jaren onterecht verblijfspapieren verstrekt. Het merendeel lijkt niet meer te kunnen worden ingetrokken. Dit staat in interne stukken van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), ingezien door NRC Handelsblad.

Lees ook – Minderjarige asielzoekers blijken talloze keren helemaal niet minderjarig

De asielzoekers veinsden homoseksualiteit volgens de IND, en kregen op die grond verblijfspapieren. Homoseksualiteit is verboden in Oeganda; op het praktiseren staat een levenslange celstraf. Oegandezen hebben in Nederland een aanzienlijke kans op inwilliging van hun asielverzoek. De afgelopen twee jaar was Nederland binnen Europa favoriet onder Oegandese asielzoekers. Ruim vierhonderd Oegandezen vroegen asiel aan.

Het onderzoek begon in 2018 na diverse tips. Het IND-aanmeldcentrum op Schiphol ontving meerdere anonieme brieven, die stelden dat op een cursus in Amsterdam Oegandese asielzoekers worden getraind zich als homoseksueel voor te doen.

NRC schrijft dat het moeilijk zal worden de onterecht verkregen verblijfsvergunningen in te trekken, omdat het aan de dienst is om te bewijzen dat een twijfelachtig verhaal niet klopt. Het ministerie van Justitie wil tegenover de krant niet reageren omdat er nog een onderzoek loopt.