Buitenland

Hypocriet Turkije vindt overheidsbemoeienis binnen Franse moskeeën dictatoriaal

05-10-2020 15:31

Foto van: Adli Wahid

Drie dagen geleden maakte de Franse president Emmanuel Macron bekend werk te willen maken van de radicale islam in zijn land. Hierbij ook verwijzend naar de aanslag op een zeker satirisch tijdschrift vlak daarvoor, aldus dagblad Trouw.

‘Het is een ideologie die soms bloedige gevolgen heeft, zoals we afgelopen vrijdag hebben gezien bij de aanslag vlakbij het oude adres van Charlie Hebdo.’

Als het aan de Franse president ligt moeten alle Franse kinderen voortaan naar Franse scholen en worden gesubsidieerde Franse verenigingen verplicht een ‘Republikeins contract’ te tekenen. Hierin staat dat mannen en vrouwen allebei even leuk of stom zijn, plus een omschrijving van gewetensvrijheid als centrale waarde. Verder wil Macron een nieuwe wet waardoor Franse moskeeën voortaan met Frans opgeleide imams worden gevuld, zonder invloed vanuit het buitenland.

De Turkse regering heeft tegen dit laatste plan grote bezwaren. Volgens hen is het niet aan de overheid om te bepalen wie wat gelooft en op welke wijze. Ook wil Turkije zelf graag alle Turkse imams (blijven) opleiden voor Franse moskeeën met een Turkse achtergrond. In het land van de Ottomanen is deze ‘geloofsvrijheid’ zelfs een verplichting voor elke moskee. Logisch dus dat de Turkse regering daarom het plan van Macron maar bestempelt als dictatoriaal.

Kan je hypocriet vinden, maar misschien zijn ze wel gewoon enorm zelfbewust?