Politiek

Femke Halsema loog over homogenezingen Hillsong Church, ze had toch géén informatie

06-10-2020 10:35

De burgemeester van Amsterdam Femke Halsema. Foto: Maarten Brante.

Er is grote beroering ontstaan binnen de Amsterdamse gemeenteraad nu is gebleken dat burgemeester Femke Halsema tegen alle verwachtingen in een misstap heeft begaan. Totaal zonder verkeerde bedoelingen heeft de burgermoeder een uitspraak gedaan die met de kennis van nu getypeerd kan worden als ‘buiten de werkelijkheid vallend’. Het mag voor zich spreken dat hier geen kwade opzet in het spel is gezien de morele status en het hagelwitte blazoen van Halsema.

Op 17 september, tijdens de commissievergadering Algemene Zaken in de Stopera, kondigde ze aan een ‘ernstig gesprek’ te gaan voeren met de verhuurder van een theater waar de Hillsong Church gebruik van maakt. De kerk zou namelijk aan zogenaamde ‘homogenezingen’ doen, ook wel conversietherapie genaamd. De ChristenUnie vroeg haar toen of Halsema niet eerst kon uitzoeken of er echt getracht wordt homo’s te genezen binnen die kerk.

Halsema verzekerde de ongelovige Thomassen van de ChristenUnie daarop dat ze niet bezorgd hoeven te zijn, er was goed naar de casus gekeken:

‘U kunt er van op aan dat als wij een ernstig gesprek gaan voeren met de verhuurder […] dat we dat nooit zullen doen op basis van speculatie. Maar op basis van informatie.’

Aanleiding van het ‘ernstige gesprek’ was een vraag van de SP-raadslid Erik Flentge naar aanleiding van een ‘prachtig artikel‘ in het Parool:

‘Vorig jaar is er een prachtig artikel in Het Parool verschenen over The Hillsong Church waarbij homoseksualiteit nog steeds als een zonde wordt beschouwd. […] Mensen die openlijk homoseksueel zijn kunnen niet in hogere regionen van de kerk terecht. En op alle mogelijke manieren merk je dat als je je openlijk uitspreekt als homoseksueel of wat voor geaardheid dan ook, je een conversietherapie krijgt aangeboden.’

Hoewel Halsema de kerk niet expliciet van homogenezingen heeft beschuldigd en alleen sprak over ‘signalen’ is daarmee toch schade aangericht volgens de ChristenUnie. De Godvrezende partij eist daarom dat de burgemeester excuses maakt.

Ook de kerk wil excuses voor de ‘valse beschuldigingen’ van Halsema nadat deze eind september ontkende zich bezig te houden met homogenezingen. Een dag na de vergadering stelde de ChristenUnie nog extra schriftelijke vragen. Volgens de christenen kunnen ‘dergelijke uitspraken een grote impact hebben op de gemeenschap.’

In het schriftelijke antwoord stelde de burgemeester van hoop dat ze op 1 oktober een goed gesprek heeft gevoerd met de kerk:

‘Ik heb aangegeven dat de gemeente geen aanwijzingen heeft dat er sprake is van conversietherapie binnen de kerk. Hoewel ik signalen vanuit de raad altijd serieus zal nemen, heb ik niet de indruk willen wekken hierover op voorhand al te oordelen.’

Dat is een aparte uitspraak die abusievelijk buiten de waarheid ligt aangezien Halsema eerder dus zei dat we praten over homogenezingen met een kerk ‘nooit zullen doen op basis van speculatie. Maar op basis van informatie.’ Ondanks dat haar bezoek aan de Hillsong Church was gebaseerd op speculatie noemde ze het een ‘positief gesprek’ waarin de kerk stelde dat ze

‘al jaren geleden nadrukkelijk afstand heeft genomen van conversietherapie en waarin we afgesproken hebben dat de kerk in gesprek gaat met vertegenwoordigers van de regenboogcommunity om eventuele zorgen daarover weg te nemen’.

Prachtig dat de kerk de gelegenheid krijgt om te trachten eventuele zorgen, gebaseerd op onbevestigde speculatie door derden, bij de regenboogcommunity weg te nemen. Een voorrecht dat slechts weinigen is gegund. Of Halsema zelf excuses heeft gemaakt aan de kerk valt uit haar brief aan de raad niet op te maken. Mocht ze geen excuses hebben gemaakt dan wil ChristenUnie-fractievoorzitter Don Ceder dat ze dat alsnog doet.