Binnenland

Nederlandse voorraad virusremmers tegen corona is volledig op

06-10-2020 12:39

Foto van: Dimitri Karastelev

“Mijn God, mijn God, heb medelijden met dit arme volk!” En met ‘volk’ bedoelen we in dit geval dan alle zieke Nederlanders die momenteel remdesivir gebruiken om het coronavirus in hun lijf te bestrijden. Het Ministerie van Volksgezondheid heeft dinsdag namelijk bevestigd dat de voorraad van dit medicijn volledig op is.

Het departement hoopt vandaag of morgen een nieuwe levering te krijgen vanuit Brussel, maar helemaal zeker is dit nog niet. Volgens een woordvoerder is het namelijk niet helemaal duidelijk hoeveel remdesivir de EU voor ons kikkerlandje heeft besteld. Om de ergste schaarste op te vangen mogen ziekenhuizen nu tijdelijk het medicijn onderling uitwisselen.

Nederland is zeker niet de enige natie die te maken heeft met tekorten. Met name een massale opkoopactie door de Amerikanen zorgt wereldwijd voor een toenemende vraag naar het medicijn. Artsen benadrukken ondertussen dat remdesivir geen wondermiddel is dat levens redt. Wel helpt de virusremmer om de behandelduur te verkorten.