Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – aan Jesse Klaver

08-10-2020 08:31

Speelgoed Deals 2020

 

Beste Jesse,

“Supersympathiek!”

Zou Alexander Klöpping zeggen.

“Stemmen kopen.”

Zeg ik.

Jouw plan om alle inwoners van dit land die 18 jaar (en dus stemgerechtigd) worden 10.000 euro te schenken, is niet meer dan een ordinaire poging om het rode potlood voor de naam van iemand van GroenLinks te laten landen op het stembiljet.

De PvdA snijdt zich tot op de dag van vandaag in de vingers met ‘het Kwartje van Kok’. De VVD probeerde met de ‘Zalmsnip’, omgerekend een luizige 45,38 euro, de lasten te verlichten. En nu kom jij met ‘de 10K van Klaver’.

Welk signaal gaat uit van die gift?

Je suggereert dat het geld bedoeld is voor de ontwikkeling van de 18-jarigen. Als startkapitaal voor het opstarten van een eigen bedrijf of voor een studie.

Maar het echte signaal is natuurlijk: gratis geld.

Je hoeft er niks voor te kunnen, je hoeft er niks voor te doen, je hoeft alleen maar 18 jaar te worden, en dan wordt ‘de 10K van Klaver’, netto op je bankrekening gestort.

En of je er nou een auto van koopt, van op vakantie gaat, van gaat feesten en beesten of er daadwerkelijk iets nuttigs mee doet: it’s all up to you. Met de complimenten van Jesse Klaver, Lijst 5, nummer 1.

Er is zelfs dekking voor je plan. Er worden jaarlijks zo’n 200.000 inwoners 18 en er zijn zo’n 200.000 miljonairs, die ieder 1 of 2 procent van hun vermogen extra belasting moeten betalen.

Gezondheid

 

Aangezien die miljonairs toch niet op GroenLinks stemmen en die 200.000 nieuwe stemgerechtigden allemaal nog jong en naïef zijn, snap ik heel goed dat ze erin trappen. Als ik voor het eerst mocht stemmen en ik moest kiezen tussen de VVD-lijsttrekker die me voor 6,77 bruto per uur vakken laat vullen bij Albert Heijn en de GroenLinks-lijsttrekker die me zonder enige tegenprestatie 10.000 euro cadeau deed toen ik 18 werd, dan wist ik het wel.

Bovendien snap ik ook de noodzaak.

Het is compensatie voor toekomstig verlies.

Want de jongere kiezers die in maart 2021 voor de tweede of derde keer mogen stemmen en die studeren of studeerden, zijn namelijk niet vergeten wie er aan de basis stond van het huidige leenstelsel dat ze met tienduizenden euro schuld opzadelde.

Jij

Elke keer als ze dromen van een koophuis, realiseren ze zich aan wie ze het ook alweer te danken hebben dat ze voorlopig kansloos zijn op de hypotheekmarkt.

Aan jou.

Ze voelen nog jarenlang ‘de strop van Jesse’ om hun nek.

Met ‘de 10K van Klaver’ probeer je gewoon de volgende groep kinderen om te kopen.

Niks meer, niks minder.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Ik weet zeker dat je het nog niet hebt.

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (voor mevrouw Dijkgraaf). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)