Binnenland

Mogelijke opdrachtgever horrormartelcontainer aangehouden in cel

09-10-2020 16:14

De martelkamer in kwestie (Beeld politie.nl)

De mogelijke opdrachtgever van de extreem enge horrormartelcontainer die begin juli in het nieuws kwam is drie dagen geleden aangehouden in zijn cel. De 48-jarige Roger P., zoals de verdachte heet, zat al in hechtenis op verdenking van het aansturen van een criminele organisatie die duizenden kilo’s cocaïne importeerde in 2015 en 2016.

De advocaat van P., Jan-Hein Kuijpers, bevestigt de aanhouding maar wil er verder niet op in gaan. De politie kwam de criminelen die met de zaak te maken hebben op het spoor doordat ze de telecomservice EncroChat wist te kraken. Een dienst de de drugsbaronnen ironisch genoeg gebruikten om niet opgespoord te kunnen worden. De kans is groot dat dit niet was gebeurd als er gewoon gebruik was gemaakt van WhatsApp waarmee berichten ook versleuteld worden verstuurd.

‘Piet Costa’, zoals Roger P. ook wel wordt genoemd, zou onder pseudoniem ‘Luxury Baloon’ de bouwers van de horrorkamer hebben geïnstrueerd via cryptotelefoons. Volgens justitie stuurde Robin van O. alias ‘Slempo’ de bouwlieden aan. In de onderlinge berichten werd al voorgesorteerd op het in gebruik nemen van de martelruimte:

‘Behandelkamer hebben ze vrijdag afgemaakt. Maandag beginnen ze aan de verblijven.’

‘Piet Costa’ staat in de onderwereld bekend als een zeer succesvolle cocaïnehandelaar die bovendien vele anderen heeft geholpen bij het vergaren van hun fortuin. Toen hij in juni Nederland aandeed nadat Ibrahim Azaim was geliquideerd werd hij in Rotterdam in een luxe appartement opgepakt. Normaliter zou P. Nederland niet zomaar bezoeken, maar Azaim zou voor hem als een aangenomen zoon zijn.