Politiek

‘Als corona vrij spel zou hebben komen 510.000 Nederlanders op IC terecht, 170.000 doden’

10-10-2020 19:46

“In zijn lezing verzette Alex Friedrich zich fel tegen de gedachte dat we het virus maar z’n gang moeten laten gaan om zo immuniteit op te bouwen. Volgens hem zou 84 procent van de bevolking dan inderdaad amper ziek worden. Maar 12 procent belandt dan in het ziekenhuis: in absolute getallen gaat het dan om twee miljoen mensen. Ook zou 3 procent van de bevolking op de intensive care belanden, maar dan gaat het wel om 510.000 mensen. En 1 procent van de bevolking zou overlijden: dan heb je het wel over 170.000 mensen. “De methode om niks te doen en mensen weerstand op te laten bouwen is onaanvaardbaar”, aldus Friedrich.

Overigens moet Friedrich ook niets hebben van de vergelijking van corona met ‘een griepje’. “Het sars-corona virus is tien tot zestien keer erger dan griep qua overlijden en ziekenhuisopnames.”

“En als er een vaccin is moeten miljoenen mensen geïnjecteerd worden in Nederland: dat lukt je niet in een half jaar. Dus ik denk dat we er nog wel een jaar, of anderhalf mee te maken blijven krijgen.”

“Maar we gaan er veel beter mee om dan in maart van dit jaar. We hebben veel geleerd, en er komen ook steeds snellere testen. Dus ik weet zeker dat het ons zal lukken om de pandemie onder controle te brengen. Ik denk dat corona binnen anderhalf jaar een ‘gewone’ infectieziekte zal zijn geworden.”

De beroemde Groningse arts-microbioloog en hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen Alex Friedrich gaf een lezing. Dus dat haalde de Noord-Nederlandse échte media en natuurlijk de provinciale courantenmedia.

En ook hierom mensen: altijd mondkapje opdoen!