Binnenland

Veiligheidsbaas tegen naïeve Nederlanders: telefoon weg als je geheimen bespreekt

12-10-2020 08:51

CC Vrij

De gemiddelde Nederlander vindt zowat elke voorzorgsmaatregel om het lekken van geheimen te voorkomen ‘zwaar overdreven’. Gebeurt allemaal niet ons land, is niks aan de hand, kop in het zand. De baas van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst schudt ons land wakker. Jan Swillens waarschuwt bijvoorbeeld grote bedrijven dat zij geen mobiele telefoons mee moeten nemen naar (bestuurs)vergaderingen.

Rusland en China spioneren intensief bij ons en vissen onder andere naar bedrijfsgeheimen. Telefoons en andere met internet verbonden elektrische apparatuur kunnen gebruikt worden als microfoons.

In de T:

Nederland onderschat ondanks jarenlange waarschuwingen die dreiging nog steeds, benadrukt de MIVD-baas. „De cybersecurity van Nederland vind ik nog niet goed genoeg. In het schemergebied tussen oorlog en vrede ligt Nederland dagelijks onder vuur. Kennis wordt gestolen, vitale systemen en infrastructuur worden aangevallen en er worden pogingen gedaan om onze samenleving via desinformatie te beïnvloeden.”