Binnenland

OMT adviseerde kabinet om restaurants open te houden

14-10-2020 14:15

Foto is van: Siyuan

De deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) zijn het niet eens met de beslissing van het kabinet om alle restaurants te sluiten. Die conclusie kan je althans trekken uit het kabinetsadvies van het team dat vannacht werd gepubliceerd.

Volgens OMT vinden besmettingen in de horeca vooral plaats in cafés en is anderhalve meter afstand houden in restaurants goed te doen. Wel zouden deze dan maximaal eenmaal per avond een tafel mogen gebruiken voor maximaal vier gasten. Hierna moet de tafel dan worden ingewisseld voor een schone of zoiets.

Politiek commentator Wouter de Winther zegt tegen Goedemorgen Nederland verrast te zijn door dit verschil van inzicht tussen regering en OMT. Al heeft hij daar als bekwaam politiek commentator natuurlijk ook wel meteen een verklaring voor:

“Tegelijkertijd hoor je dan wel weer dat horecazaken dan misschien zelf hun bestemming enigszins gaan aanpassen, zodat ze wel open kunnen blijven door misschien wat extra voedsel te gaan serveren. Dat zou achter de schermen ook voor twijfels zorgen.”

Qua beeldvorming naar de mensen toe helpen dit soort berichten in ieder geval totaal niet. Gezamenlijk gedeelde onzekerheid is helaas een gegeven in deze tijd, maar dan moeten daar verder geen twijfels over bestaan.