Politiek

Terreurbestrijder NCTV waarschuwt voor viruswappies

15-10-2020 15:41

Willem Engel. (Screenshot Rijnmond)

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) waarschuwt in het jaarlijkse Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland voor corona-complotdenkers.  Sinds de uitbraak van het coronavirus heeft het maatschappelijk ongenoegen zich volgens de terreurbestrijder zowel online als offline verder gemanifesteerd. Een deel van de verschillende groepen en individuen vindt elkaar in het afwijzen van de overheid of overheidsbeleid. Dit gebeurt niet zozeer vanuit ideologische motieven, maar ‘vanwege gevoelens van onrechtvaardigheid, groot onbehagen of een andere werkelijkheidsbeleving’.

Lees ook – Khadija Arib wil dat Jan van Zanen optreedt tegen viruswappies voor Tweede Kamer

Mensen die de overheid, wetenschap en traditionele media al langer wantrouwen, kunnen hun denkbeelden bevestigd zien in complottheorieën en desinformatie. Sociale media spelen daarbij een faciliterende en mobiliserende rol en fungeren als een soort blaasbalg, schrijft de NCTV. Behalve de relatief brede, gemêleerde activistische bovenlaag, bestaat er ‘een radicale onderstroom met soms extremistische gedragingen, zoals het belagen van journalisten en politici of, het intimideren van politiemensen’.

De uitbraak van het coronavirus en de genomen maatregelen om het virus onder controle te krijgen, hebben niet geleid tot een verhoogde dreiging van rechts-extremisme in Nederland. Gekende groepen hebben doorgaans geringe invloed, zijn verdeeld en zoeken voornamelijk aansluiting bij actuele thema’s. De ontwikkelingen online staan hier los van: juist op digitale platforms kunnen eenlingen mogelijk radicaliseren door contacten met gelijkstemden. Een aanslag uit rechts-extremistische hoek blijft vooral vanwege online ontwikkelingen voorstelbaar.

Lees ook – Op deze manier vallen de strijders van Willem Engel de samenleving lastig

Lees ook – Wappie complotgekkie dat CDA Kamerlid Pieter Omtzigt lastigviel aangehouden