Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Jerry Afriyie

16-10-2020 09:31

Bol.com Algemeen

 

Beste Jerry,

Gisteravond zijn ze opgehaald.

Twee zwarte, een bruine en twee witte.

Achterin een veewagen.

Ze mekkerden wat toen de auto vertrok.

Mevrouw Dijkgraaf huilde niet. Die staat daar pragmatisch in. Ze hadden in ruil voor een dagelijkse bak brokken en een schuilplek in een door mij getimmerd hok jarenlang hun werk gedaan en nu konden ze gaan.

Ze vroeg er niet eens geld voor. ‘Gratis af te halen’, had ze op Marktplaats gezet.

De nieuwe eigenaresse die ze kwam ophalen, zei dat ze “goed in hun vlees zaten” en “stevig haar” hadden. Zij was er blij mee. Wij waren blij dat ze plaats maakten voor een edeler diersoort.

Ik vertel je dit verhaal over onze Oeussant-schaapjes, omdat ik even bij je wil checken of ik ze wel ‘zwart’ en ‘bruin’ mag noemen.

Of dat geen bewijs is dat de Dijkgraafjes in Eesterga het institutioneel racisme in stand hielden, door te spreken over “die witte” (dat mag vast van je), “die zwarte” en “die met het syndroom van Down” (de bruine, die vanaf haar komst altijd een beetje achterbleef bij de rest).

Want uitgerekend gisteren kwam jij weer mekkeren over kleuren.

Het Sinterklaascomité in Leeuwarden had namelijk het initiatief genomen om van ‘Zwarte Piet’ voortaan ‘Grijze Piet’ te maken. Geen flauwekul met stroopwafels, Blauwe Pieten en ‘roetvegen’, maar gewoon alle Pieten in één kleur: grijs.

Grijze mensen bestaan niet, levend, dus daar kan geen weldenkend mens boos om worden, dachten ze in Friesland.

Hadden ze natuurlijk buiten jou gerekend.

Gezondheid

 

Want als heel Nederland dat idee omarmt, ben jij je handeltje kwijt. Dan vervallen jouw subsidies. Dan hebben de kranten, de talkshows en de omroepen met hun onherkenbaar gemaakte auto’s geen reden meer om jou als ware je een Ashanti-koning op het schild te hijsen. Dan hoeven die knipmessende burgemeesters jou niet meer te ontvangen. Dan wordt er geen duur gemeenschapsgeld in bij elkaar geknipte en geplakte lespakketten meer gestopt.

En dat wil je niet. Dus roep je dat ‘Grijze Piet’ ook racisme is.

Donder toch op, man.

Het enige wat je blanken nog kunt verwijten, is dat we hier niet in 2011 mee zijn gekomen, meteen toen jij begon met het opzetten van pigmentverwende Nederlanders tegen blanke Nederlanders.

‘Grijze Piet’ is gewoon een uitstekend idee.

Het spijt me voor je, maar het is over met je luxe leventje op kosten van de belastingbetaler.

Ach, wat lul ik?

Het spijt me helemaal niet.

Het wordt tijd dat je stopt met dat opruien en je handjes eindelijk eens laat wapperen. En als je niet aan de bak komt: nu de schaapjes weg zijn, zoeken wij nog iemand om het gras te maaien.

We zullen rekening houden met je rug.

Groet,

JanD

PS. Ik heb alvast een cadeautje gekocht dat je van pas zal komen in je nieuwe baan.

PS2. Me nieuwe Nieuwsbrief is uit!

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (voor mevrouw Dijkgraaf). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)