Buitenland

China bouwt in hoog tempo heropvoedingsinternaten voor Oeigoerse kinderen

16-10-2020 18:34

Foto van: Nick Fewings

In China worden niet alleen volwassen Oeigoeren massaal naar ‘heropvoedingskampen’ gestuurd, maar ook hun kinderen. Dit blijkt uit onderzoek van de Duitse antropoloog Adrian Zenz die Chinese regeringsdocumenten analyseerde.

Hieruit zou onder andere blijken dat de ‘autonome’ regio Xinjiang (22 miljoen inwoners) meer dan 880.000 ‘weeskinderen’ kent die worden opgevangen in heropvoedingsinternaten. Om dit groeiende aantal bij te benen bouwt de Chinese overheid momenteel in hoog tempo basisscholen om tot opvanghuizen. Volgens de onderzoeker worden de gevoelens van de Oeigoerse kinderen door dit overheidsbeleid ernstig geschaad.

De Communistische Partij van China probeert al langer deze Islamitische minderheid in hun land uit te wissen. Zo komen er steeds meer verhalen naar buiten van Oeigoerse vrouwen die tegen hun wil in zijn gesteriliseerd. Ook worden Oeigoeren steeds vaker op communistische wijze verspreid over het land.

Het communistische regime reageert zoals ze altijd reageert op dergelijke beschuldigingen. Eerst wordt er verontwaardigd ontkent. Daarna komt er meer informatie naar buiten. Vervolgens spint de Chinese propagandamachine een nieuw verhaal en laat het verontwaardigd weten nooit iets anders te hebben beweerd.

Gelukkig hebben we de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties nog.