Binnenland

Amsterdam gaat 500 illegale vluchtelingen gratis anderhalf jaar onderdak geven

19-10-2020 17:01

Foto van: Matt Collamer

Goed nieuws voor alle illegale vluchtelingen in Amsterdam en omstreken. Volgende week zal een oude brandweerkazerne in Buitenveldert worden omgebouwd tot 24-uursopvang voor vijftig dakloze personen zonder geldige verblijfspapieren. Het gaat hierbij vooral om vitale jonge mannen tussen de 20 en 35 jaar die afkomstig zijn uit Nigeria, Eritrea, Sudan, Irak, Iran & Afghanistan.

De uitgeprocedeerde kerels mogen anderhalf jaar op kosten van de gemeente, 24 uur per dag, in de kazerne leven. Daarna moeten ze plaatsmaken voor andere illegale nieuwkomers. Waar de oude nieuwkomers dan naar toe moeten is nog niet bekend, vermoedelijk weer terug de illegaliteit in.

In totaal hoopt de gemeente Amsterdam de komende maanden zo’n 500 illegalen in de stad van onderdak te kunnen voorzien. Buurtbewoners van deze opvanglocaties zijn ondertussen niet blij met de plannen van de gemeente. Een sentiment dat de Amsterdamse fractievoorzitter van het Forum voor Democratie, Annabel Nanninga, wel begrijpt:

“We zijn natuurlijk bang voor overlast. We vinden het ook volstrekt onrechtvaardig dat in een stad met zoveel woningnood, mensen die hier niet mogen zijn gratis woning, dagbesteding, advocaten en noem maar op krijgen.”

In totaal kent Amsterdam zo’n 500 tot 1000 dakloze inwoners. Hiervan hebben velen helaas een legale verblijfsstatus waardoor ze niet in aanmerking komen voor dit soort vaste oplossingen van anderhalf jaar. Wel is er sinds kort permanente opvang voor de meest kwetsbare buitenslapers.

Daarnaast heeft de stad 2000 economische daklozen. Dit zijn mensen die zich financieel kunnen bedruipen, maar tegelijkertijd toch geen permanent dak boven hun hoofd hebben. De gemeente maakte verder onlangs bekend te willen bezuinigen op noodopvangplekken voor dakloze gezinnen vanwege de coronacrisis. De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning in Amsterdam is 16 jaar.