Binnenland

Vaccins laten nog even op zich wachten, mondkapjes mogelijk nodig tot eind 2021

21-10-2020 12:37

Foto via: Arturo Rey

We zijn voorlopig nog niet af van de mondkapjes, dat voorspelt althans epidemioloog Pierre van Damme. Hij denkt dat het mondmasker zeker tot eind 2021 onderdeel zal zijn van het straatbeeld.

Reden hiervoor is het feit dat er nog steeds geen werkend vaccin op de markt is. Het Leidse bedrijf Janssen Vaccines was hard op weg om er een te ontwikkelen, maar dat onderzoek ligt nu stil. Een van de proefpersonen zou namelijk ernstig ziek zijn geworden. Wat er precies aan de hand is wil het bedrijf niet zeggen. Een stilte die op zijn beurt weer voor een hoop wereldwijde kritiek zorgt. Zo ook bij de lokale Leidse omroep Sleutelstad:

“Feitelijk is er dus nu al negen dagen radiostilte rond de eventuele bijwerkingen van het Leidse vaccin. Dat gaat lijnrecht in tegen de visie dat openheid en transparantie over dit soort zaken hard nodig zijn om te zorgen dat het publiek vertrouwen houdt in de vaccins die straks verwacht worden.”

Eerder had een vaccin van AstraZenca ook al last van kinderziektes. Hierbij kreeg een proefpersoon zenuwklachten. Inmiddels is dat onderzoek weer voortgezet omdat er geen verband werd gevonden tussen deze klacht en de vaccinatie.

In China denken ze de komende weken al met een vaccin op de markt te komen, maar deze zal voorlopig niet in de Nederlandse schappen liggen. De EU wil namelijk niet afhankelijk worden van de Chinezen op dit vlak. Wel heeft Brussel zes deals gesloten met Europese en Amerikaanse farmaceuten. De hoop is dat die vanaf het eerste kwartaal in 2021 kunnen beginnen met leveren.

Echt klaar met het virus zijn we pas als er wereldwijd voldoende mensen zijn gevaccineerd. Van Damme vindt dan ook dat er te hoopvolle verwachtingen worden gewekt bij de bevolking:

“Het is me niet in dank afgenomen, maar ik heb eerder gezegd dat grote events ook volgend jaar allicht niet zullen kunnen doorgaan.”