De speciale taskforce die was opgezet om de achterstand weg te werken bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft gefaald. Dat stelt althans de Telegraaf op basis van gesprekken met mensen die er verstand van hebben.
Aan het begin van dit jaar zaten zo’n 15.000 asielzaken te wachten op een uitspraak van de IND. Om deze wachtrij weg te werken zette staatssecretaris Broekers-Knol een speciaal team op bestaande uit 500 ambtenaren. Tien maanden later is het probleem echter alleen maar groter geworden. Momenteel moeten er namelijk nog zo’n 18.765 beslissingen worden genomen. Volgens experts is dit een toename van ongeveer 400 asielaanvragen on hold.
Wil Eikelboom, voorzitter van de Vereniging Asieladvocaten en -Juristen Nederland, stelt dat het taskforce-team sowieso gedoemd was te mislukken omdat deze bestaat uit veel onervaren uitzendkrachten. Vluchtelingenwerk Nederland is eveneens kritisch over de wijze waarop asielprocedures worden weggewerkt de laatste tijd:
“Wij (zijn) erg bezorgd over de kwaliteit van de asielprocedure die in een paar maanden tijd sterk achteruit lijkt te hollen. Wij roepen de staatssecretaris op zo snel mogelijk orde te creëren in de chaos en de achterstand op een gedegen manier weg te krijgen.”
Naast onzekerheid voor asielzoekers kost al deze vertraging de Nederlandse Staat ook heel veel geld. Zo moest de IND in 2019 zo’n 17 miljoen euro aan dwangsommen betalen vanwege de opgelopen wachttijd. In 2020 keerde de dienst maar liefst 70 miljoen euro uit aan asielzoekers vanwege te trage asielprocedures. Volgens sommige experts een bedrag dat in 2021 alleen maar verder zal stijgen als er niet snel wordt ingegrepen.