Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Wegkijker Rutte

22-10-2020 09:31

Meneer Rutte,

En ja hoor, daar kwamen jullie gisteren allemaal opeens.

De dag nadat presentatrice Fidan Ekiz op de Staatsomroep de alleszeggende stilte in politiek Den Haag na de islamitische moordaanslag op de Franse docent Samuel Paty had veroordeeld, kwamen jullie.

De Wegkijkers.

Vijf dagen te laat.

Eerst Wegkijker Kaag (D66), om 7.53 uur. “Vandaag eert Frankrijk Samuel Paty. Hij sprak met leerlingen over hun vrijheden. Het kostte hem zijn leven. Ik hoop dat geen enkele docent zich door deze brute daad beperkt voelt in het vak. De vrijheid van de leraar bewaken we samen. Vandaag eer ik die vrijheid.” Uiteraard geretweet door Wegkijker Jetten (D66).

Om 16.14 uur Wegkijker Klaver (GroenLinks). “Zo om 16.30u houden we net als de Nederlandse ambassade in Frankrijk een minuut stilte ter herinnering aan Samuel Paty. De leraar die in Frankrijk door een extremist is vermoord. Vandaag zijn we stil, maar we zullen nooit zwijgen tegen onrecht.”

En tenslotte, om 16.25 uur, u. Wegkijker Rutte (VVD). “Frankrijk herdenkt vandaag Samuel Paty die het slachtoffer werd van een afschuwelijke terreurdaad. De academische vrijheid kan en mag niet ingeperkt worden en veiligheid en het vrije woord mogen het nooit verliezen van onverdraagzaamheid. NL staat zij aan zij met het Franse volk.”

Tja.

Jullie hebben blijkbaar de buttkick van Fidan Ekiz óf vijf dagen tijd nodig gehad om jullie strategisch adviseurs een tekstje te laten fabriceren waarin één woord vooral niet mocht voorkomen: islam.

Terwijl het ging om een afgesneden hoofd en een Fatwah, kenmerkende modus operandi uit een barbaars geloof.

Jullie moeten je kapót schamen.

GezondheidGezondheid

En dan te bedenken dat uw Oostenrijkse ambtgenoot Sebastian Kurz meteen nadat duidelijk was dat in het bevriende Frankrijk een keurige docent aardrijkskunde en geschiedenis door een moslimterrorist was afgeslacht al een bericht de wereld instuurde.

Hij schreef: “Ik veroordeel de barbaarse islamitische terroristische aanslag in Frankrijk vandaag ten zeerste. Mijn condoleances gaan uit naar de familieleden van het slachtoffer en zijn volledige solidair met Frankrijk. We laten ons hierdoor niet intimideren en zullen ons Europese levensmodel blijven verdedigen.”

Kijk!

Dat kwam niet dagen te laat uit een clichérobot met verboden woorden op de harde schijf, maar rechtstreeks uit een mens, iemand met een hart.

Vanuit historisch perspectief klinkt het natuurlijk best een beetje raar, maar wat zóu ik u graag ruilen tegen die leider uit Oostenrijk.

Groet,

JanD

PS. Als Hugo de Jonge terug is van herfstvakantie moet u mijn cadeautje eens goed bestuderen. Ik weet zeker dat u het nog niet heeft :-)

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (voor mevrouw Dijkgraaf). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)