Binnenland

Joodse populatie in Europa gezakt tot laagste aantal in 1000 jaar

22-10-2020 13:07

Jerusalem in Israël, de plek waar veel Europese Joden naar toe emigreren. Foto via Sander Crombach

Joden, ooit woonden er zoveel van in Europa dat we zelfs nu nog spreken over ‘onze’ joods-christelijke traditie. Das war einmal, want de realiteit in 2020 is compleet andersom. Uit een onderzoek van het Institute for Jewish Policy Research (JPR) blijkt dat er in de afgelopen 1000 jaar nog nooit zo weinig Joodse mensen op het oude continent hebben geleefd als nu.

Joods.nl heeft het 88 pagina’s dikke rapport (PDF) doorgeploeterd en we nemen hieronder een aantal van de opvallendste bevindingen van hen over:

Na eeuwen van onrust, groei en achteruitgang is het aandeel van het wereldwijde Jodendom dat tegenwoordig in Europa leeft, min of meer hetzelfde als 900 jaar geleden. 12% van alle Joden woonde in 1170 in Europa; vandaag is het equivalent aandeel 9%. Nog maar anderhalve eeuw geleden was dat 88%.

In de afgelopen vijftig jaar heeft Europa bijna 60% van zijn Joodse bevolking verloren.

De grootste joodse bevolking in Europa bevindt zich in Frankrijk, hoewel deze sinds 1975 naar schatting met ongeveer 15% is afgenomen.

In totaal zijn sinds 2000 bijna 335.000 joden en hun gezinsleden vanuit Europa naar Israël geëmigreerd, waarvan meer dan tweederde alleen al uit Rusland en Oekraïne. Dit volgde op een veel grotere immigratiegolf in het voorgaande decennium, die werd ingegeven door de ineenstorting van het Sovjetimperium. Frankrijk was de op twee na grootste leverancier van immigranten aan Israël in de afgelopen twee decennia, met meer dan 51.000 (15 procent van het totaal).

De onderzoekers hebben verder niet onderzocht waarom Joden Europa steeds meer mijden. Tegelijkertijd weet iedereen die wel eens een National Geographic openslaat of een rapport van de EU leest waarom. Het zou een gotspe zijn om dat te ontkennen.

“89% van alle Joodse studenten in Frankrijk liet weten ervaring te hebben met antisemitisch geweld, volgens een poll gepubliceerd in maart. In 2017 waren Joden het slachtoffer van bijna 40% van alle raciale en/of religieus gemotiveerde geweldsmisdaden, terwijl ze minder dan 1% van de Franse bevolking uitmaken. In 2018 steeg het aantal antisemitische daden met bijna 75%.”